Разследването срещу 11-те служители на НАП е тръгнало от данни

...
Разследването срещу 11-те служители на НАП е тръгнало от данни
Коментари Харесай

Шефът на спецпрокуратурата: Арестуваните данъчни прибирали между 500 и 5000 лв. в пликче със закупена стока

Разследването против 11-те чиновници на Национална агенция за приходите е тръгнало от данни за приключването на информация от междуведомствения център за противопоставяне на контрабандата. Тя гласяла, че данъчните чиновници предупреждавали търговци за идни инспекции. Това изясни в утринния блок на bTV Иван Гешев, шеф на Специализираната прокуратура, във връзка следствието на 11 данъчни чиновници.

„ Ние работим по този случай от октомври месец. Такива схеми съществуват освен в Национална агенция за приходите, само че и в други държавни служби “, сподели Гешев.

По думите му, става въпрос за инспектори, в това число ръководители на екипи и началник бранш. При установени нарушавания или фиктивни нарушавания те са „ стимулирали “ търговците да заплащат съответни суми, с цел да не бъдат глобени.

„ Получавали са сред 500 и 5000 лева Може да ви звучи, че са малко, само че тези суми са получавани постоянно. От октомври месец “, сподели Гешев и добави, че у разследваните са открити над 300 000 лева

Той уточни кое е неправилното в цялата обстановка. „ Ако има нарушавания, парите не влизат в страната. Когато са изнудвани търговци, вместо страната да подкрепя дребния бизнес, страната го унищожава “, разяснява прокурорът.

Той изясни и по какъв начин са били получавани рушветите: „ Не бих споделил, че са пари в колет. Има друг метод за приемане на сумите. Един от методите е, че когато се прави инспекция, данъчните правят контролна покупка. В част от случаите при покупката, с изключение на касовия бон и покупката, на данъчния чиновник е поставяна в плик уговорената сума “.

Гешев уточни, че от разследваните най-високо в йерархията стои началник бранш „ Оперативни инспекции “. „ Въпреки че е на приблизително равнище, е на много висока служба “, сподели тя. Разследващите работят и по откриване на нарушавания и на по-високи равнища, само че за момента няма такива данни.

„ По-голямата час от тези пари са с източник корупционни дейности “, безапелационен беше Гешев. Той дефинира дейностите на данъчните като „ щавене “ и „ изнудване “. „ Това е тъжно “, заключи той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР