Разследването ще покаже дали това, че мостът "Моранди" в Генуа

...
Разследването ще покаже дали това, че мостът "Моранди" в Генуа
Коментари Харесай

Италианската прокуратура: Рухналият мост Моранди не е бил поддържан от 25 години

Разследването ще покаже дали това, че мостът "Моранди " в Генуа не е бил поддържан в продължение на 25 години, е било от значително значение за рухването му.

Това съобщи през днешния ден най-високопоставеният прокурор в северния италиански град - Франческо Коци, на конференция след тазсутрешната гала в памет на 43-те жертви, съобщи Ройтерс. Една от партиите в ръководещата в Италия коалиция, Движение "Пет звезди " (ДПЗ), упреква за злополуката най-големия оператор за събиране на пътни такси в страната, "Атлантия ", че не е поддържал добре моста. Компанията отхвърля да е направила нещо неправилно, само че акциите й спаднаха през днешния ден с 4 % след изказването на прокурор Коци.

Опечалени родственици, участвали на траурната гала, настояха представителите на "Атлантия " да изоставен. Главният изпълнителен шеф и президентът на компанията, както и други високопоставени нейни чиновници, си потеглиха минути преди началото й. Въпреки политическата рецесия в Рим, италианските водачи се събраха, с цел да почетат починалите при злополуката, която косвено подхрани вътрешните битки в държавното управление.

Операторът "Атлантия ", който е под контрола на семейство Бенетон, известно с веригата си за подготвени дрехи, отхвърля обвиняванията и твърди, че е имало постоянни инспекции под надзора на страната, които са показвали, че виадуктът е безвреден. В опит да възвърне положителното си име, "Атлантия " разгласява през днешния ден отворено писмо на цяла вестникарска страница в няколко национални и районни издания, в което повтори изявлението на съболезнования за жертвите и техните фамилии. Но когато президентът, министър-председателят и други политически водачи заеха местата си на първия ред на церемонията, родственици на жертвите споделиха на премиера Джузепе Конте, че ще си тръгнат, в случай че представителите на оператора останат. Това наложи сътрудници на Конте да уведомят делегацията на "Атлантия ", в която участваха ръководителите й Джовани Кастелучи и Фабио Черкиай, че би трябвало да изоставен.

Главният изпълнителен шеф на "Атлантия " Кастелучи и президентът Черкиай са измежду десетките разследвани лица по съмнение в ликвидиране поради сриването на моста "Моранди ". ДПЗ упрекна колегата си в ръководещата коалиция - крайнодясната партия на вицепремиера и министър на вътрешните работи Матео Салвини "Лига " - че се пробва да отбрани семейство Бенетон и се опълчва на опитите на ДПЗ да бъде отнета концесията на "Атлантия ". Салвини отхвърля обвиняванията. Вицепремиерът от ДПЗ Луиджи Ди Майо сподели след церемонията, че държавното управление би трябвало да лишава магистралните концесии, в случай че договорите не се съблюдават, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР