Разследването по данни за корупция в Европейския парламент, станало известно

...
Разследването по данни за корупция в Европейския парламент, станало известно
Коментари Харесай

Разследването за корупция в Европейския парламент може да претърпи нов обрат

Разследването по данни за корупция в Европейския парламент, станало известно като " Катаргейт ", може да претърпи нов поврат, оповестяват медии в Белгия. Това съобщи кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Брюксел.

На публикувани елементи от звукозапис на диалог сред един от проверяващите и един от обвинените се чува, че може да се чака подписаното с главния обвинен съглашение за предпазен очевидец да бъде анулирано.

Разследването бе подхванато през 2022 година и по него бяха арестувани някогашният зам.-председател на Екологичен потенциал Ева Кайли, сътрудникът й Франческо Джорджи, евродепутатите Андреа Коцолино, Марк Тарабела и Антонио Панцери. Всички към този момент са на независимост, като Панцери, упрекнат за началник на проведена незаконна група, подписа съглашение с прокуратурата и стана предпазен очевидец.

От публикуваните записи излиза наяве, че проверяващите не са разпитвали до момента Панцери и когато това се случи, чакат той да бъде компрометиран в неистина поради данните, с които разполагат. Ако Панцери бъде махленски в неистина, отпада силата на подписаното съглашение, което предвиждаше той да получи наказване под минимума по закон.

В записа се чува, че следствието е стигнало до данни за съпричастност и на фамилията на Панцери към разследваната активност - опит за въздействие над политическите решения в Европейски Съюз, свързани с Катар и Мароко. Следователят декларира, че няма никаква религия на правораздаването, в това число в Белгия, тъй като назначенията в правосъдната система са политически.

По-рано двама съдии си направиха отказ по делото, което още не стигнало до правосъдна фаза. По случая проверяващите откриха над 1,5 милиона евро в брой в апартамент, употребен от Кайли и Джорджи, както и в куфар, пренасян от бащата на Кайли.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР