Разследването на полицейския произвол обаче, и до сега не е

...
Разследването на полицейския произвол обаче, и до сега не е
Коментари Харесай

Протестиращата, малтретирана зад колоните на МС през лятото на 2020 година, осъди МВР

Разследването на полицейския произвол обаче, и до в този момент не е довело до резултат и търсене на наказателна отговорност от служителите на реда

Цветелина Цветкова е претендирала за 20 000 лв. обезщетение, само че Административният съд в София преценя, че е заслужено тя да получи 2900 лв.

Цветелина Цветкова, която пострада от полицейската грубост зад колоните на Министерския съвет по време на антиправителствените митинги през лятото на 2020 година, е осъдила Министерство на вътрешните работи за обезщетение за претърпени вреди от нелегално задържане. За това осведоми, базирайки се на деловодните регистри.

Цветкова, която служителите на реда снимаха разголена, е претендирала за 20 000 лв. обезщетение, само че Административният съд в София (АССГ) преценя, че е заслужено тя да получи 2900 лв.. Момичето не апелира, т.е. не продължава делото за по-голяма сума, само че Столична дирекция на вътрешните работи нападна решението на арбитър Доброслав Руков и по този начин процесът стига до Върховния административен съд (ВАС).

На 20 февруари висшите съдии Пламен Петрунов, Аглика Адамова и Албена Радославова (докладчик) удостоверяват решението на първата инстанция. Техният акт е финален. Пред Върховен административен съд прокурорът Нели Христозова взема страната на Цветкова. И при разглеждането на делото от АССГ участвалият в производството прокурор Яни Костов пледира, че искът на момичето е състоятелен и съдът би трябвало да дефинира обезщетение по правдивост.

Цветкова завежда дело по Закона за отговорността на страната (ЗОДОВ), откакто заповедта за задържането ѝ на 10 юли 2020 година е анулирана дефинитивно от съда като противозаконна.

По делото пред АССГ са открити изказванията на Цветкова за задържането ѝ по време на митинга, престоя ѝ с белезници под колоните на Министерския съвет и търпените от нея унижения в тази връзка, отвеждането ѝ в Трето районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи и задържането ѝ там към 22 - 23 часа. Магистратите одобряват още, че събитията са нанесли вреди върху психическото и прочувствено положение на Цветкова. Споменават се времето и методът на задържането ѝ, пострадванията, държанието на служителите на реда.

Съдът се стопира и на с унижението Цветкова да бъде снимана в безпомощно положение, с белезници и полугола. И приема за потвърдени изказванията ѝ, че след ареста в продължение на доста месеци е плакала при загатна за събитията, имала е проблеми със съня, разстройвала се е мощно и се е затворила се в себе си.

" Не е имало каквито и да е данни за осъществени хулигански прояви от страна на Цветкова. Съдът не намира нито правна, нито житейска логичност или някаква друга основателна причина за издаването на заповедта за задържане. " Така арбитър Руков отхвърля като безусловно неоснователни доводите на Министерство на вътрешните работи, че не дължи обезщетение, тъй като Цветкова си е съпричинила вредите.

Колкото до размера на компенсацията, то е съобразено и с практиката на Европейския съд за правата на индивида по сходни каузи.

Още едно дело

Цветкова води и дело за обезщетение против Столична дирекция на вътрешните работи поради незаконосъобразните дейности на служителите на реда - отвличането ѝ от група спокойно протестиращи, непозволено потребление на мощ и помощни средства, непочтено държание. В този развой тя претендира за 80 000 лв. обезщетение. Делото е планувано за след седмица.

" В момента, в който ме хващат, няколко служителя на реда стартират да ме постановат на всички места по тялото, получих голям брой удари по главата. Биха ме на всички места по тялото. Двама служители на реда ме влачиха, душиха ме, не можех да вдишвам, до момента в който не стигнах до колоните. Дърпаха ме, душиха ме, стигнахме до колоните и ме хвърлиха на земята със зверска експанзия. Там ме сложиха да седна. Аз бях с един бял потник, от дърпането той се беше разместил и те взеха решение в един миг да ме снимат. Галиха ме по главата, гавриха се с мен ", описа Цветкова в предаването " ЕвроДикоФ ".

Разследването против служителите на реда

Едва през лятото на 2021 година, година след полицейското принуждение на площада предишното лято, притисната от депутатите в 46-ия парламент и от публичното мнение, прокуратурата разгласи, че насилието под колоните на Министерския съвет се проверява. И до момента обаче това следствие не е довело до резултат и търсене на наказателна отговорност от служителите на реда.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР