Разследването на най-тежката масова стрелба в Нова Зеландия ще проучи

...
Разследването на най-тежката масова стрелба в Нова Зеландия ще проучи
Коментари Харесай

Разследването на най-тежката масова стрелба в Нова Зеландия ще проучи времето за реакция на полицията и медиците

Разследването на най-тежката всеобща пукотевица в Нова Зеландия ще изследва — наред с други въпроси — времето за реакция на полиция и медици и дали някой от 51-те души, които бяха убити, е могъл да бъде избавен

От НИК ПЕРИ Associated Press, 24 октомври 2023 година, 3:59 ч.

КРАЙСТЧЪРЧ, нов Зеландия – Разследване, което стартира във вторник на най-тежката всеобща пукотевица в Нова Зеландия, ще изследва – наред с други въпроси – времето за реакция на полицията и медиците и дали някой от 51-те убити души е могъл да бъде избавен.

Ръководеното от правосъдния доктор следствие идва повече от четири години откакто последовател на бялата раса откри огън в две джамии в Крайстчърч по време на петъчната молитва.

След офанзивата новозеландските законодатели се раздвижиха бързо да промени законите за оръжията, като забрани бойните оръжия и изкупи назад повече от 50 000 оръжия. Австралийският стрелец Брентън Тарант през 2020 година се призна за отговорен по 51 обвинявания в ликвидиране, 40 обвинявания в опит за ликвидиране и едно обвиняване в тероризъм. Той беше наказан на пожизнен затвор без опция за условно освобождение.

Коронер Брижит Уиндли сподели, че концепцията зад проучването на всеобщия разстрел е била да се види дали има способи да понижаване на смъртните случаи при всевъзможни бъдещи произшествия.

Тя сподели, че задачата не е да се откри отговорност или немарливост, а по-скоро „ тъй че разбирането ни за събитията от 15 март да може да премине от мрачевина към светлина “.

Тя сподели, че множеството хора, убити този ден, са умряли незабавно или доста бързо, само че за някои има въпроси по отношение на оцеляването и дали различното здравно подбиране или лекуване биха създали разлика.

„ За дребен брой би трябвало да разгледаме въпроса по-отблизо “, сподели тя.

Един от обсъжданите въпроси е дали спешната врата в джамията Ал Нур е функционирала по време на стрелбата — и в случай че не, за какво не. Асошиейтед прес първо заяви за сцената на комплициране и смут пред вратата, до момента в който хората се опитваха да избягат, само че не съумяха да я отворят.

След онлайн почитта, съдът пусна последователност на събитията, която включваше незабавни повиквания и някои от смущаващите фрагменти, които стрелецът предаваше онлайн от камера на каска GoPro по време на офанзива. Кадрите бяха редактирани, с цел да се избегне проявлението на убити жертви.

Първият очевидец, полицейски детектив старши сержант Крейг Фарант, очерта по какъв начин полицията и службите за незабавна помощ са получили десетки позвънявания за евентуални закани в минутите и часовете след стрелбата, доста от които биха се оказали погрешни, в това число изказванието на стрелеца, че е един от до 10 нападатели.

Фарант даде показания, че стрелбата е почнала в 13:40 ч. в джамията Ал Нур, където бяха убити 44 души, а първите незабавни повиквания започнаха към минута по-късно. След това стрелецът се отдалечи и стартира да стреля по втората джамия, Ислямския център Линууд, където бяха убити други седем., полицията влезе в Ал Нур в 13:54 часа. и го претърси няколко пъти и стартира в началото лекуване на пациенти. Той сподели, че са загрижени, че предмет в джамията може да е самоделна бомба.

Въоръженият мъж е бил хванат от полицията към 14 часа. откакто го забелязали да кара и го блъснали отвън пътя. Персоналът на колата за спешна помощ влезе в джамията Ал Нур в 14:15 ч., сподели Фарант, и стартира да вади жертвите осем минути по-късно.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР