Разследването на катастрофата край Своге продължава по всички версии -

...
Разследването на катастрофата край Своге продължава по всички версии -
Коментари Харесай

Шофьорът е виновен или пътят е калпав? Нито една от версиите за катастрофата край Своге не е отпаднала

Разследването на злополуката край Своге продължава по всички версии - както по отношение на отговорността на водача на рейса и на превозвача, по този начин и по отношение на положението на пътя и метода на осъществяването му, като фактор, съдействал за произшествието. Това оповестиха през днешния ден от пресцентъра на прокуратурата, като обобщиха " осъществените до момента дейности по следствието на тежкото произшествие на пътя Своге – София ".
 Министерство на вътрешните работи било последната институция, която е могла да предотврати нещастието край Своге  Отмениха домашния арест на обвинявания за злополуката край Своге водач
Миналата събота при злополука на рейс край Своге починаха 17 души. Днес апелативният съд дефинира парична гаранция от 2000 лева на водача на рейса Григор Григоров.

С разпореждане на основния прокурор следствието е предоставено на Националната следствена работа. Сформирани са екипи от следователи, както и екип от наблюдаващи прокурори от Окръжна прокуратура София.

До през днешния ден са извършени разпити на над 60 очевидци. Назначени са 22 експертизи, осъществени са 7 огледа на местопроизшествието и е приобщена документи от над 120 класьора.

Като очевидци са разпитани всички потърпевши лица, чието здравословно положение разрешава това, всички членове на Държавната приемателна комисия за определяне на годността на градежа (пътя), чиновници на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (вкл. ръководителя на УС на АПИ и член на УС на АПИ, все още, както и някогашен ръководител на УС на АПИ).

Разпитан е и министърът на районното развиване и благоустройството, който е предал за потребностите на следствието забележителен размер относими документи. Проведени са разпити на шефа на сдружението, упражнявало строителен надзор на обекта, на шефа на сдружението, изготвило плановата документи, както и на упълномощения представител на ДЗЗД „ Трейс - Своге “. Проведен е разпит и на шефа на „ Мегаинвест холд “ ЕООД.

Досега са назначени 20 съдебномедицински експертизи, в това число експертиза за определяне на здравословното положение и типа на телесната щета на обвинения лидер на рейса, както и съдебно-химическа експертиза за установяване съществуването алкохол и упойващи субстанции на кръвните проби на обвинения.

Назначена е и експертиза за определяне на техническата редовност на рейса все още на пораждане на злополуката, като при нужда движимостите лица ще употребяват подпомагане от представители на компанията – вносител на тази марка рейсове.

След първичния оглед на местопроизшествието (в деня на произшествието) там са осъществени и 3 спомагателни огледа, при които са конфискувани материални доказателства - сравнителни мостри от пътната настилка и от мантинелата. Извършени са също 3 огледа на материални доказателства – на двата леки автомобила, участници в ПТП, и на рейса. Превозните средства са конфискувани още с първичния оглед.

Изисканите и получени до момента документи от органите на досъдебното произвеждане са:

- от Агенция „ Пътна инфраструктура “: всички документи в оригинал по възлагането и осъществяването на градеж: „ Проект „ България - Транзитни пътища V - ЛОТ 17 “, рехабилитация на пътни сектори: път II – 16 „ Мездра- Елисейна “ от км 0+ 000 до км 22+ 544.90, път II – 16 „ Елисейна- Своге “ от км 22+ 544.90 до км 50 + 790л53, път II – 16 „ Своге- Нови Искър “ от км 50+790.53 до км 81 + 778.84 в трите му участъка;

- от „ Трейс Груп Холд “ АД: всички документи по осъществяването и разплащането на плана, по отношение на присъединяване им като сътрудници в ДЗЗД „ ТРЕЙС – СВОГЕ “- реализатор на обекта по договора;

- от „ Мегаинвест холд “ ЕООД: същите документи по присъединяване им посоченото ДЗЗД;

- от Министерството на транспорта;

- от Министерството на районното развиване и благоустройството;

- от Началника на РПУ Своге;

- от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “;

- от „ Пътконсулт – 2000 “ ЕООД: документи по строителен контрол.

- от дирекция “ Национална система 112 “- Министерство на вътрешните работи

- от кмета на Община – Своге;

- от Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи София - бранш „ Пътна полиция “;

- от Български институт по стандартизация;

- от всички лечебни заведения, в които са настанени потърпевшите лица и други

Изземването на относима документи продължава. Предстои назначението на експертиза за сходството на асфалтовата настилка и действителното положение на пътя с откритите условия и плановото задание, в хода на която ще бъдат изследвани конфискуваните при огледа проби /сравнителни образци/ от пътната настилка /състав, физикомеханични индикатори, полируемост на твърдия материал и т. н./.

Ще бъде назначена също и експертиза по отношение на сходството на мантинелата на пътя с откритите стандарти, както и сложна експертиза за аргументите за настъпилото произшествие. Експертизите по отношение на положението и състава на пътната настилка и сходството й със стандартите и заданието, както и по отношение на сходството на мантинелите на този път със стандартите за тях, ще бъдат предоставени на движимости лица и съответни лаборатории, които не са в служебна взаимозависимост с държавни органи /МРРБ, АПИ и др./ и не са свързани с търговски сдружения, взели участие в планиране, осъществяване и контрол на пътния сектор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР