Разследването е към финалната си фаза и очакваме заключението на

...
Разследването е към финалната си фаза и очакваме заключението на
Коментари Харесай

Борислав Сарафов: Резултати от разследването за тежката катастрофа на Струма преди Коледа

Разследването е към финалната си фаза и чакаме заключението на експертизите, които обобщят резултатите. Това може би ще стане преди Коледа, тъй че следствието е на своя край.

Това съобщи шефът на Националната следствена работа и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов пред Българска национална телевизия за следствието на тежката злополука на „ Струма “, където починаха 45 души, а 7 бяха ранени.
Сарафов: Чакаме биологичен материал от околните на жертвите в злополуката, с цел да ги идентифицираме
Уточнихме с основния прокурор на районен съд Македония и ръководителя на Спецпрокуратурата там приемането от македонска страна на документите з...

По този проблем се даде много изчерпателна информация и Сарафов се надява, че всички са забелязали бързата работа на следователите и прокуратурата. Скоростта, с която се е движел рейсът трябвало да бъде съобразена, като може да е да вземем за пример 120 км/ч, само че може да е и 40. Скоростта на северномакедонския водач е била несъобразена и са били надхвърлени над 90 км/ч, уточни Сарафов.

Изискванията към един професионален лидер на рейс са по-завишен, в сравнение с всеки един лидер. Именно поради това скоростта е трябвало да бъде нужна без значение откъм маркировка и пътен пласт. В никакъв случай няма причинно-следствена връзка сред злополуката и неприятната маркировка, безапелационен бе Сарафов.

По проблема „ Своге “ и дали може да бъде сравняван с, Сарафов посочи, че след направените проби се е открило, че пътното платно не отговаряло на условията за самия път. Различен е въпросът на „ Струма “ със Своге, тъй като неведнъж било заявявано, че пътят не дава отговор на подобаващите условия.

Във връзка със правосъдната промяна, Сарафов съобщи, че такава е нужна, само че не чува гласове за смяна в региона на главните закони на Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс.
Ясно е кой е разрешил по-висока скорост в сектора на Автомагистрала " Струма ", където починаха 45 души
Бившият ръководител на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров е одобрил нарастване на скоростта на Автомагистрала " Струма " от 90 км/ч. на 120...

Той се надява, че няма междуинституционални войни, а единствено междуличностни спорове и искри, които прехвърчат сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, само че не би трябвало да се отразяват на институциите. Обществото и институциите не печелят от тези спорове, означи Сарафов.

Той обаче вижда съгласие и синхрон сред институциите на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, а не прехвърчане на искри и спорове. Според него има недоумение на отговорностите и длъжностите от хората в Министерство на вътрешните работи. Оперативните служби на полицията работят с доста по-малко формализирани правила и с правила на терен. За тях нещата наподобяват лесни, само че за прокурорите не е по този начин. Ние работим с тесни законови рамки, от които не можем да излезем и да нарушим закона. Хубаво е от Министерство на вътрешните работи малко да познават закона, добави Сарафов. 

Той предизвести, че в случай че се стигне до междуличностни спорове, тогава фиаското е предопределено. 

Още:
Скопие ще получи тленните остатъци на починалите в рейса на Автомагистрала " Струма "
Телата на починалите при автобусната злополука на Автомагистрала „ Струма ” ще бъдат превозени до районен съд Македония с два военни аероплан...

Още от КРИМИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР