Разследване след сигнал за незаконно източване на язовир Жребчево“. Според

...
Разследване след сигнал за незаконно източване на язовир Жребчево“. Според
Коментари Харесай

Язовир Жребчево“ се източва незаконно, водите му отиват в частни рибарници?

Разследване след сигнал за нелегално източване на язовир „ Жребчево “. Според инспекцията част от водата е била пренасочвана към Нова Загора макар възбраната за това. Източници на Би Ти Ви описват, че водата е отивала към частни рибарници към село Еленово. Какви са следствията?

От „ Басейнова дирекция “ правят инспекция на случая.

„ Налице е нерегламентирано източване на повърхностните води от язовир " Жребчево " от " Напоителни системи " ЕАД, стопанисващ язовира, с което не са спазени изискванията в режимния график за март 2023 година За откритото нарушаване на сдружението е изпратена покана за сформиране и предявяване на акт за определяне на административно нарушаване по Закона за водите “, се споделя в тяхна позиция.

„ Водата, която е изтекла от софтуерните пропуски, е отишла в едно от деретата. Технологичният проблем е бил отхвърлен незабавно по-късно “, добави още той.

„ Няма позволено такова нарушаване. Технологично шлюзовете стоят постоянно отворени. В момента тече усилена подготовка на поливния сезон. Тази вода пречи и на тази подготовка “, добави инж. Влахов.

„ Обемът на водата сега е на 50% - към 200 млн. кубични метра. На нас за един поливен сезон са ни нужни към 80 млн. кубични метра. Това значи, че даже в случай че не влезе капка през идващите две години, ние няма да имаме никакви проблеми “, изясни още инженерът.

Язовирът е планиран за четири години суша.

Според Стефан Щилиянов пропуските са незначителни, а въпросът е въпрос на спекулации. Акт евентуално ще бъде публикуван през днешния ден.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР