Разследване на вестника показва и че украинската армия е получила

...
Разследване на вестника показва и че украинската армия е получила
Коментари Харесай

„Ди Велт“: България е покрила една трета от нуждите от оръжие на Украйна

Разследване на вестника демонстрира и че украинската войска е получила 40% от дизела си от София. Киев удостовери. Фотомонтажът е на Die Welt
Тайното избавление на Украйна - така немският вестник е озаглавил свое следствие, съгласно което България е доставила една трета от оръжията на Украйна през миналата година.

„ Когато на 28 април предходната година тогавашният български министър председател Кирил Петков дойде на аудиенция в Киев, човек можеше да се запита какво изобщо прави там “,  така стартира материалът на вестника.
Журналистите напомнят, че Зеленски се е срещнал с Петков и двамата са оповестили пред медиите извънредно странна и звучаща нищожно сделка - България ще поправя развалени украински танкове. Точно в този миг публично се знаеше, че единствено България и Унгария от страните в НАТО отхвърлят да доставят оръжие на Украйна.
Всъщност, разкрива вестникът, в същия този миг България към този момент е задействала скришен развой за забележителна военна помощ за Украйна. За да избегне доставки на оръжия по формален път, страната ги дава на страни-посредници. Според изчисленията на „ Ди Велт “ по този метод България покрива една трета от потребностите на страната, а сред април и август обезпечава и 40% от дизела за армията. Което е куриозно и поради обстоятелството, че единствената рафинерия, която има България, бе съветска благосъстоятелност.

„ Това е историята на една загадка тактика, с която България оказва помощ на Украйна макар съпротивата на някои кръгове. Най-бедната страна в Европейски Съюз, за която дълго се смяташе, че е вярна на Москва, сподели в точния миг храброст, която може да бъде взета за образец от останалите. Въпреки зависмиостта си от Русия и терзанията от съветска експанзия, България откри изобретателен метод да застане до Украйна. Зад тази тактика стоят тогавашният министър председател Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев “, пише вестникът. И прибавя: и при налагането на наказания и откъсването от съветския газ България пое водеща роля в Европейски Съюз. "
Украинското държавно управление удостовери информациите ни в тази публикация, написа още вестникът.
„ Кирил Петков показа интегритет и аз вечно ще съм му признателен, че съумя да вложи цялото си политическо умеене, с цел да откри решение на казуса с оръжията, заяви външният министър Дмитро Кулеба пред „ Велт “. - Историята е елементарна. Докато някои от членовете на ръководещата коалиция в Бълггария застнаха на страната на Русия, Петков избра вярната страна на историята и да ни помогне да се защитим от един доста по-силен зложелател. “
Петков се задейства още на 25 февруари 2022 г, научава „ Ди Велт “. Ден след нападението на Русия в Брюксел има Европейски съвет и защото всеки министър председател прави послание, срещата се проточва до късна нощ. Кирил Петков обикаля всеки един от водачите и търси диалог.
Обяснява, че Зеленски няма да оцелее и 24 часа без помощ. Предлага Русия да бъде изключена от системата суифт и да се замразят банковите заеми на Европейската банка за Руската централна банка. Говори с Макрон, с Шолц - повечето водачи са скептични. В последна сметка обаче Европейската комисия приема предлагането му и то се реализира по-късно.
Паралелно с това Асен Василев взе участие в срещата на финансовите министри на Европейски Съюз в Париж. И там министрите са към момента много неуверени, множеството още не могат да осъзнаят новината за нападението. Василев излиза и държи тирада. Но не за стопанска система и финанси, а изяснява на сътрудниците си какво значи за Путин „ денацифирането на Украйна. “
Дава за образец България след края на Втората международна война и показва броят на убитите инакомислещи, съпротива, интелигенция, свещеници.
Пред „ Ди Велт “ участници в тази среща са удостоверили, че речта на Василев обръща мнението на министрите. Два дни по-късно Брюксел стартира с икономическите наказания. В европейските кръгове те са наричани „ българското предложение “.
Вестникът разкрива и какво тъкмо се е случило по време на визитата на Дмитро Кулеба в София на 10 април предходната година. По това време войната не върви добре за Украйна - тя е съумяла да спре руснаците в Киевския район, само че оръжията и мунициите й са изчерпани, а Западът още не е съумял да й достави нови. Украйна има потребност от оръжия руско произвеждане и знае, че складовете на България са цялостни.
Зеленски праща министъра си в София. Пред обществеността у нас Кулеба благодари на България за приема на бежанци, само че не загатва нищо за оръжия. На закрти врата обаче протичат напълно разнообразни диалози, написа вестникът. Кулеба изяснява на домакините си, че всичко е на живот и гибел.
Петков отвръща, че вътрешнополитически обстановката е доста комплицирана, само че той ще направи всичко допустимо, с цел да помогне. Правителството дава позволение на медиатори да изнасят българско оръжие  и по този начин взема решение задачата. Частните производители на оръжия работят под цялостна пара. От България изхвърчат цялостни до горе самолети с боеприпаси към Полша. Те кацат на летище Ржеш, на 70 км от украниската граница. Това летище е строго охранявано от НАТО и е най-важното за Украйна.  България подсигурява коридори за оръжия и муниции по земя през Румъния и Унгария.
Около една трета от нужните боеприпаси към този миг са точно български, споделя Петков. Кулеба удостоверява данните му. Доставките са платени от Съединени американски щати и Англия.
Проблематично става през юни, когато шефът на " Кинтекс “ Александър Михайлов е отхвърлен от поста си и изнася данни от търговията за да събори държавното управление на Петков. Той тогава заяви за експорт на стойност 2 милиарда евро.
По същото време дизел за украинската войска доставя и българската рафинерия „ Лукойл “. Василев предлага тя да изнася непотребния си нефт и предлагането му е признато незабавно. Около 50% от производството покрива потребностите на България, остатъкът отпътува непосредствено за Украйна. И тук се употребява същата хватка – дизелът се изнася посредством медиатори. Киев удостоверява и тази информация.
Дизелът се транспортира с тирове и се трансферира и на влакове. По същото време България към момента е напълно подвластна от съветски газ и нефт и това е повода да не се включи към глобите, засягащи износа на съветски нефт.
Русия схваща за помощта, която България оказва на Украйна. Още през април първият й отговор е същинска хакерска война против страната. Хакерски офанзиви против производителите на ток, против пощата... Блокирането на изплащането на пенсии се дължи точно на такава офанзива. В отговор Петков гони 70 дипломата от посолството в София с обвиняване в шпионаж.
Според вестника това е и повода Русия да спре газовите доставки за България без оглед на договаряния и сделки. Кабинетът на Петков обаче съумява безусловно за часове да откри полутечен газ от Съединени американски щати, в идващите седмици свързва страната с Гърция и договаря газ от Азербайджан. Така българите не усещат липса на газ макар прекъсването на доставките от Русия, споделя " Ди Велт ".
 
Източници:,
 
18 Яну 20238118 Яну 202318218 Яну 202334718 Яну 202317817 Яну 2023206417 Яну 20232028КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани10 Яну 2023312911 Яну 2023114618 Яну 20237628 Дек 2022959
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР