Разследване на Тина Ивайлова, в което се разказва как хапче

...
Разследване на Тина Ивайлова, в което се разказва как хапче
Коментари Харесай

Разследване: Как хапче без рецепта те праща в ареста

Разследване на Тина Ивайлова, в което се споделя по какъв начин хапче без рецепта може да те прати в ареста, получи огромен публичен отзив, като завоюва и премия, описват в предаването " ".

В първата част на следствието бяха показани голям брой опити с DrugChek. В него беше показано и мнението на специалисти и за какво е належащо преразглеждане на наредбата, регламентираща правенето на DrugChek, който открива дали водачът е под въздействие на наркотични субстанции.



Вижте втората част на следствието, в която са показани още пострадали:

Оказа се, че тестванията с DrugChek 3000 са доста чувствителни и точни. Потвърдиха го нашите опити, които направихме пред специалисти и заснехме с камера. За задачата използвахме лекарствени лекарства. Такива, които се оферират свободно от фармацевтите в аптеките без лекарско наставление и други, които са със зелена рецепта.

В листовките на тези медикаменти, които всеобщо се използват и оферират от фармацевтите, не е посочено, че има проблем с шофирането, което в действителност е по този начин. Само че тези медикаменти реагират на опиати при полевия тест, тъй като съдържат кодеин. Съдържанието е в доста дребни дози от 8 до 20 мг в другите лекарствени артикули.

Потърсихме коментар от една от фармацевтичните компании, която създава едно от медикаментите за главоболие. То се предлага без рецепта и е за деца над 14 години. Становището на компанията е, че не считат че предлаганите от тях артикули са наркотични субстанции и не е вярно да се третират като такива. Показахме ви също, че позитивен резултат дава и използването на други медикаменти. Тези, които се изписват със зелена рецепта-бензодиазепини. Статистиката сочи, че единствено психиатрите изписват такива предписания на над 200 000 души в страната ни.

Видяхте също и разкази на пострадали. Сега ви срещаме с още водачи, попаднали в престъпната хроника след изработен тест с DrugChek. Сред тях е Михаил Илиев от Бургас. Преди няколко месеца след рутинна инспекция на пътя, се оказва в ареста, а по-късно без шофьорска брошура.

„ Бях спрян за рутинна инспекция от страна на органите на КАТ, като служителите на реда пожелаха да дам проба за алкохол и за опиати. Не се тормозих. Съгласих се и дадох съответните проби. За алкохол беше негативна. Другата проба в действителност ме потресе. Уредът сподели, че в организма ми има метамфетамини “, споделя Михаил.

Той не се колебае и дава кръвна проба. Следва арест и лишаване на книжката в продължение на месеци.

„ За цялото това време надлежно аз бях без брошура и без работа. Накрая, когато получаваш документите си назад, системата на Министерство на вътрешните работи изисква да си платиш и медицинския тест в размер на 116 лв. “, описа Михаил. Той твърди, че само използва хапчета за главоболие.

Без приходи към този момент 5 месеца е и Милен Лаков от Горна Оряховица. Мъжът, който е престъпно проявен, твърди, че в този случай не е пристъпил закона.

„ Върнах се от път с камиона, болеше ме зъб, пих две обезболяващи и потеглих към центъра на града. По пътя ме стопираха за рутинна инспекция. Казаха ми, че би трябвало да ми създадат проба за опиати и отидохме в полицията. Отчете ми бензодиазепин “, споделя Милен.

Веднага откакто е освободен от ареста, Милен взема решение да си направи самостоятелен тест в частна лаборатория.

Какво се е случило, когато мъжът е опитал да си потърси правата - гледайте във видеото горе.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР