Разследване на журналистката Мариета Димитрова разкрива реалните цени на уж

...
Разследване на журналистката Мариета Димитрова разкрива реалните цени на уж
Коментари Харесай

Как се санира двойно и тройно по-скъпо - Благоевград е крещящ пример

Разследване на журналистката Мариета Димитрова разкрива действителните цени на сякаш безплатното саниране по Програмата за енергийна успеваемост и за странни разминавания в парите, плащани за разнообразни здания в Благоевград.
Тя споделя, че след деликатен обзор на Програмата за енергийна успеваемост и следене на свършената работа има съществено разминаване с изказванията на управляващите. По думите ѝ, Благоеврад е отличник по осъществени планове и усвоени средства за саниране .
" Парите за безплатното саниране ще бъдат платени от данъкоплатцитe, в това число и тези, които не са се възползвали от програмата ", сподели Димитрова по време на конференцията " История на корупцията в България в годините на преход към народна власт ".
" Вторият значим миг е, че действително приказваме за топлоизолация, а не същинско саниране . Санирането значи нещо друго. То включва градивна инспекция на постройката, да се укрепи, укрепи и ремонтира, където и в случай че е належащо. Процесът на действителното саниране постанова да бъдат изнесени живущите от въпросната постройка за интервал от минимум 3-6 месеца, както се е случило в Германия и в Полша, където има подобен образец. Защото няма по какъв начин да се ревизират контруктивните проблеми и връзките сред панелите без да бъде разрушена замазката, без изкъртване на маси цимент и бетон. Така че това, което се случи в България, е всичко друго, само че не и саниране. Нито пък е безплатно”, споделя журналистката.
Димитрова уточни и съответни числа и обстоятелства, които е разкрила по случая:
" Националната стратегия за енергийна успеваемост се осъществя в пари от държавния бюджет. Някои здания са санирани на двойно по-високи цени от други. Оплакванията за ниско качество също към този момент са налице, а фирмите-изпълнители се оказаха обвързани с представители на локалната и централната власт. Вместо 4000 здания, които можеха да бъдат актуализирани по програмата, сега са подписани контракти за 2022 здания .
Може ли 1 квадратен метър жестоко строителство да коства малко над 100 лв., а един квадратен метър от така наречен саниране да е най-малко два пъти по-скъпо? Програмата е горделивост за ръководещите и обичана тематика за рецензия на опозицията. В хода на следствието се оказва, че огромна част от компаниите, които са усвоили съществени средства, са от кръга на опозицията.
Публикувани данни на страницата на Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) демонстрират, че при започване на програмата през 2015 година, страната е плащала по 300 лв. на квадрат. Година по-късно, цените падат на половина. Средната цена на кв. метър в Благоевград е 203 лв., което е двойто повече от осъществена преди време европейската стратегия за районно развиване от 2007-2013 година . Данните на Министерство на регионалното развитие демонстрират още, че най-високата междинна цена за саниране е била във Велинград - 288 лв., а най-ниската в Кюстендил - 116 лв. .
Консултирахме се със стоителен бизнесмен, който работи у нас и в чуждина. Според него действителната цена с 110 лв., в включена облага за изпълнителя . През 2017 година попитахме някогашният към този момент заместник-кмет на Благоевград инженер Янко Янков от кое място идва тази голяма разлика в цените. Оказа се, че той е бил част от експертния състав, който е писал Програмата за енергийна успеваемост. Тогава той ни изясни, че разликата идва от изменящите се в придвижване правила на самата стратегия . Тоест имало е пропуски в програмата и са позволени по-високи референтни стойности и някой се е възползвал от това ".
" Тези пояснения обаче, не дават отговор на различен въпрос. Защо има голяма разлика в цените за синаране на няколко идентични блока, осъществени почти едновременно в Благоевград?
Потърсих информация от Закона за достъп до социална информация от Община Благоевград. Изисках техническите паспорти, отчетите от проучване на 4 здания с идентична етажност и разгърната застроена повърхност. Докладите от обследването бяха писани под индиго – едни и същи за четирите блока. Не знам до каква степен е допустимо четири постройка да има безусловно идентични индикатори, без значение че са строени в друго време, под въздействие на разнообразни атмосферни условия и така нататък Каква беше разликата обаче в цените? Документите посочваха, че 14-етажен блок на улица " Цар Иван Шишман 16 " в Благоевград е саниран против сумата от 1 256 911 лева Простата сметка демонстрира 277 лв. на квадратен метър . Друг блок, 15-етажен, е саниран за 776 496 лв. или 134 лв. на квадратен метър . Това е два пъти по-евтино и аз не можех да си обясня от кое място идва разликата. Третият блок беше саниран за цена от 111 лв. на квадратен метър, а четвъртият, който избрах да изследва, беше за 222 лв. . Това поражда подозрения за съществуването на корупционни схеми за отклонение на част от парите на данъкоплатците ", описа Димитрова.
" Със подписани контракти за целево финансиране са общо 2022 здания, с контракти на обща стойност близо 2 милиарда лв.. Финансов запас с подобен размер трансформира санирането в най-големият план на страната и по тази причина отчетността и прозрачността към него са доста значим въпрос ", безапелационна е журналистката.
Димитрова е сигурна: " Оказва се, че най-големият план става най-голямата кражба в последните няколко години. След голям брой изявления по въпроса, Министерство на регионалното развитие дефинира референтни стойности, след което два пъти ги трансформира . Първата промяна идва откакто открива, че цените са надалеч над тези на свободния пазар. Следва и второ занижаване на оптималните стойности. През октомври, 2015 година, цената е закрепена на 348 лв. на квадратен метър. Още тогава разликата е фрапантна и в това време по европейската стратегия цената е 114 лв. на квадратен метър. Така " безплатното саниране " действително ще се заплати съвсем тройно от българския поданик .
" Друг проблем, на който, се натъкнах беше качеството. В Благоевград към този момент има десетки недоволства от работата на фирмите-изпълнители. Само два месеца след саниране на един от блоковете, покривът протича. Той е издържал в продължение на 40 години преди санирането, само че малко по-късно стартира да пропуща вода. Така след ремонта на страната са постанова нов ремонт, за който на собствениципе се постанова да събират пари, с цел да си платят сами. В най-ниските елементи на фасадата се виждат големи отвори, от които също вода прониква в постройката. Обяснението на фирмата-изпълнител беше, че те нямат виновност, тъй като липсват тротоарни плочки и те няма по какъв начин да оформят фасадата. Натъкнахме се на случаи, в които дограмата на хората беше захваната за стиропор. Отстраниха този проблем, откакто потърсихме фирмата-изпълнител, само че има фотоси, които демонстрират нелепата им работа преди този момент ", продължи с фрапиращите образци Димитрова.
Оказва се също, че никой не присъединил да се употребяват негорими материали в програмата, което е наложителен детайл от сигурността на високите здания.
" В Благоевград към 40% от общинските съветници имат компании, спечелили съществени поръчки в програмата ", твърди Димитрова. " Впечатление прави упоменатият към този момент заместник-кмет по строителството Янко Янков от ГЕРБ, който преди да започва програмата негова компания прави 80 % от обследванията в града. В този интервал той не е бил заместник-кмет. Какво се случва обаче по-късно? Няколко компании, свързани с него, в интервала когато той към този момент е заместник–кмет, печелят три от най-големите поръчки за саниране в града. Като да вземем за пример компания, която трансферира на дъщерята на дамата, с която живее. Тази компания се оказа отличник в санирането за цяла България, което демонстрира, че те са усвоили над 6 милиона лв. от програмата ", разкри журналистката.
Янков подаде оставка от поста на 13-ти юни, 2017 година. А против Димитрова има заведено дело от общинския консултант Андон Тодоров - тъй като журналистката била написала коментар против него, в който го упреква, че подкрепял безусловно кмета Атанас Камбитов във всичките му решения, " тъй като получил блокче, което да санира ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР