Разследване на БиБиСи разкрива мащаба на операциите на руска група

...
Разследване на БиБиСи разкрива мащаба на операциите на руска група
Коментари Харесай

Разследване разкрива военните престъпления на Русия в Либия

Разследване на БиБиСи разкрива мащаба на интервенциите на съветска група наемници в гражданската война в Либия, което включва военни закононарушения и присъединяване на съветската войска.

Таблет на Samsung от наемник от Вагнер, разкрива основната им роля - както и проследими кодови имена на бойци. Има " лист за извършване на покупки " на най-съвременна военна техника, който съгласно специалистите може да пристигна само от складовете на съветската войска, съобщи News.bg.

Групата е разпозната за първи път през 2014 година, когато поддържаше проруски сепаратисти в спора в Източна Украйна. Оттогава тя е включена в райони, в това число Сирия, Мозамбик, Судан и Централноафриканската република. Бойците на Вагнер се появиха в Либия през април 2019 година, когато сплотиха силите на военачалник Халифа Хафтар, откакто той стартира офанзива против държавното управление, подкрепяно от Организация на обединените нации в столицата Триполи. Конфликтът завърши с помирение през октомври 2020 година БиБиСи получи необичаен достъп до двама някогашни бойци, които разкриха какъв вид хора се причисляват към Вагнер - и неналичието на кодекс за държание. Няма подозрение, че те убиват пандизчии - нещо, което един от наемниците свободно признава. " Никой не желае спомагателна уста за хранене. "

Други разкрития включват доказателства за военни закононарушения, в това число съзнателно ликвидиране на цивилни. Либийски селяндур разказва по какъв начин се е правил на мъртъв под убити негови родственици. Неговите показания оказват помощ на екипа на БиБиСи да разпознава палач. Описвайки друго допустимо военно закононарушение, боец от либийско държавно управление разяснява по какъв начин негов приятел и другар, се е предал на бойците на Вагнер, само че е прострелян два пъти в стомаха. Войникът не го е виждал от този момент, нито трима други другари, отведени по едно и също време. Таблетът на Samsung също по този начин дава доказателства за присъединяване на наемниците в миниране на цивилни региони. Поставянето на мини без да се маркират е военно закононарушение.

Устройството е оставено от незнаен войник на Вагнер, откакто бойците на групата се отдръпнаха от регионите на юг от Триполи. Съдържанието му включва карти на огневата линия на съветски език, потвърждаващи забележителното наличие на Вагнер и невижданите интервенции на групата. Има фрагменти с дронове и кодови имена на бойци на Вагнер, най-малко един от които е разпознат от БиБиСи. Таблетът към този момент е на несъмнено място. Изчерпателен лист с оръжия и военна техника е включен в документ от 10 страници, възложен на БиБиСи от източник от либийското разузнаване и от лагер на Вагнер. Документът показва кой може да финансира и поддържа интервенцията. В него са изброени материали, нужни против военни цели, в това число четири танка, стотици автомати Калашников и най-съвременна радарна система.

Военен анализатор разяснява пред БиБиСи, че някои от оръжейните технологии са налични единствено за съветските военни. Друг специалист, експерт по групата Вагнер, съобщи, че описът сочи присъединяване на Дмитрий Уткин. Той е някогашен съветски боен шпионин, за който се счита, че е основал Вагнер и е измислил името (собствената му някогашна позивна). БиБиСи се опита да се свърже с Дмитрий Уткин, само че не получи отговор. Във образната разбивка на " листата за извършване на покупки " и различен документ има думите " Евро Полис " и " Генерален шеф ", които насочват към Евгений Пригожин, предприемач, непосредствен до съветския президента Владимир Путин. Министерството на финансите на Съединени американски щати глоби " Евро Полис " през 2018 година Разследванията на публицисти свързват Пригожин с Вагнер, само че той постоянно е отричал връзка с " Евро Полис " или Вагнер.

Говорител разяснява пред БиБиСи, че Пригожин няма нищо общо и че не е чул нищо за нарушаването на правата на индивида в Либия от руснаци: " Сигурен съм, че това е безспорна неистина ". Руското министерство на външните работи съобщи пред БиБиСи, че прави " всичко допустимо за поощряване на прекратяването на огъня и политическо споразумяване на рецесията в Либия ". Министерството добави, че детайлностите за Вагнер в Либия се основават най-много на " фалшифицирани данни " и са имали за цел " дискредитиране на политиката на Русия " в Либия. Официално Вагнер не съществува - само че евентуално до 10 000 души са сключили най-малко един контракт с Вагнер, откогато се появи дружно с проруските сепаратисти в Източна Украйна през 2014 година Около 1000 мъже от Вагнер са се сражавали с военачалник Халифа Хафтар в Либия от 2019 до 2020 година

" Това е конструкция, ориентирана към разпространение на ползите на страната отвън границите на страната ни ", разяснява пред БиБиСи в Русия някогашен войник от Вагнер. Що се отнася до бойците, той сподели, че те са или експерти, или хора, търсещи работа, или романтици, които желаят да служат на страната си. Друг някогашен войник разяснява пред БиБиСи, че няма ясни правила за държание. Ако хванат пандизчия няма потребни познания и информация или не можеше да работи като " плебей ", тогава " резултатът е явен ". Андрей Чупригин, специалист, работещ с Международния съвет на Русия, съобщи, че позицията на съветското държавно управление е - " дано се причислят към това, пък ще забележим какъв ще бъде резултатът. Ако се получи добре, можем да го използваме за наше преимущество. Ако се окаже зле, значи нямаме нищо общо ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР