Разследва се група за купуване на гласове, използвала пълната палитра

...
Разследва се група за купуване на гласове, използвала пълната палитра
Коментари Харесай

Петима кандидат-депутати замесени в разкритата схема за изборна търговия

" Разследва се група за пазаруване на гласове, употребила цялостната палитра от схемите за изборната търговия. По това дело са събрани огромен размер от доказателства. Всички участници в групата са привлечени в качеството на обвинени. И освен това - всички, без един, са с ограничения за неотклонение " задържане под стража " доказани на две инстанции ", сподели по време на брифинг представителят на прокуратурата Сийка Милева.

" За откриване на незаконната активност е съдействал предпазен очевидец. Образувани са и други досъдебни производства за групи, които са основани за пазаруване на гласове, които са в друг стадий на следствие ", посочи Милева.

" Установени са групи, които се занимаваха с друга незаконна активност - лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафик и наркоразпространение, които в навечерието на изборите търсеха разнообразни способи и схеми посредством предложение на имотни облаги да обезпечат гласове в интерес на избран претендент, политическа партия или коалиция ", изясни още представителят на прокуратурата.

" Анализът сочи прочут спад на записаните закононарушения във връзка с политическите права на жителите. Той се дължи на подхванатите от прокуратурата превантивни ограничения. За първи път са запорирани към 425 000 лева При осъществени претърсвания и изземвания са конфискувани суми в разнообразни валути в размер на над 383 000 лева Или общо над 800 000 лева не са включени в опитите за изборната търговия.

В Софийска градска прокуратура (СГП) все още са формирани четири каузи. В тях имат присъединяване лица, които са с имунитет в качеството си на претенденти за народни представители. Става въпрос за пет души, които са били претенденти за народни представители. От тях двама все още са арестувани до 72 часа. Един е с мярка за неотклонение, а останалите също са с мярка " задържане под стража " и са доказани и на втора инстанция ", изясни Илиана Кирилова, административен началник на Софийска градска прокуратура.

По отношение на запорите по едно от делата СГП е наложила запор на 250 000 лева, има дадена обезпечителна заповед, както и формирано изпълнително дело. Иззети са телефони и компютри, на които следва да бъде назначена техническа експертиза.

Групата е работила от 6 февруари до датата за осъществяване на изборите - 4 април. Действала е на територията на цялата страна, а структурата ѝ е била пирамидална. Установено е, че водачът на група е притежател на 4 търговски сдружения, с които стопанисва хотелски комплекс, метан станция и кабелна телевизия.

„ Той е поддържал връзка с водач на политическа партия през мобилен телефон. Събрани са безспорни доказателства за тайната активност “, заяви представителят на Софийска градска прокуратура прокурор Антоанета Панчева.

По случая са конфискувани мобилни телефони, компютри и описи. Извършват се експертизи.

Участниците са три лица. Единият е с имунитет все още на осъществяване на действието, претендент за депутат. Другото лице е някогашен претендент за евродепутат, някогашен претендент за кмет на община и сегашен общински консултант в същата. Третият е със мощно въздействие измежду ромското население.

„ В някои обитаеми места сумата за пазаруване на глас е била на цена 80 лв., а на други – 35 “, уточни Сийка Милева по отношение на схемата за пазаруване на гласове: „ На всеки покровител се заплащало по 100 лв., а той трябвало да заведе до урните най-малко трима гласоподаватели “.
https://www.facebook.com/btvnews/videos/289675942785832
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР