Разширяването на Шенген трябва да продължи, както и това на

...
Разширяването на Шенген трябва да продължи, както и това на
Коментари Харесай

„Всички планети са се подредили правилно“: ЕК обеща Шенген на България и Румъния до края на годината

„ Разширяването на Шенген би трябвало да продължи, както и това на Европейски Съюз. Това е доста значима гаранция за сигурността. Имаме интегрирани бази данни, тъй че всички планети са се подредили за едно вярно решение в края на годината . Този следобяд съм във Виена с цел да приказвам с австрийския канцлер. “

Това съобщи зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас след Тристранната среща сред министър председателите на България, Гърция и Румъния. Тя се организира по самодейност на българския министър-председател, а съществена тематика са районната съгласуваност и планът за кулоар от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с опция за удължение към Молдова. На срещата взе присъединяване и министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов, а също и еврокомисарят по превоз Адина Вълян. Идеята е по трасето да бъде построена съвременна транспортна, информационна и енергийна инфраструктура, която да подкрепи усилването на двустранните стопански и политически връзки.  

„ Европа повече не може да си разреши да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват прилежащите страни, да няма енергийна съгласуваност, и по този метод да се оказва подвластна от външни фактори. Всички ние би трябвало да бъдем дружно, във всеки един смисъл на думата „ дружно “ – и като политическа позиция, и като общи полезности, които да отстояваме всеки един ден в работата си, и като развиване на нашата съгласуваност, от която зависи нашето бъдеще “, сподели българският министър председател акад. Николай Денков.

„ Разговорите минаха в извънредно топла, сърдечна атмосфера, с доста прагматичен метод. Което демонстрира, че ние желаеме да бъдем дружно в тези старания, които да трансфорат района ни не просто в район, който би трябвало да настигне по-развитите страни в Европа, а район, който е подготвен да заеме своето място и да бъде водещ в европейското семейство и да бъде образец за прилежащите страни – освен от Европейски Съюз, само че и от другите елементи на света, които сега търсят своя модел на развиване “, добави той.

„ Срещата ни е помрачена от терористичното нахлуване над Израел. Цяла Европа и целият свят осъждат ужасяващите картини с отвличания на доста хора и доста жертви, и признаваме правото на Израел да се пази. Това би трябвало да завърши по-скоро “, сподели от своя страна гръцкият му сътрудник Кириакос Мицотакис.

" Атина, София и Букурещ посрещат всички настоящи тематики с обща позиция, подписахме преди малко декларация. Това демонстрира каква мощ има този формат - както в Европейски Съюз по този начин и в разнообразни други съюзи ", разгласи министър председателят на Гърция.

Продължаваме да влагаме във ВЕИ и желаеме да превърнем целия район в център на интернационална съгласуваност и транспорт на зелена сила , нещо, което изисква развиването на електропреносните мрежи на страните ни, с цел да можем да осъществяваме визията си. Европейският път на Западните Балкани може да бъде лост за непоклатимост в района. Гърция е най-старият член на Европейски Съюз и поддържа европейската вероятност към този момент 20 години - още от срещата в Солун през 2003 година “, сподели още Мицотакис. 

" Тази среща демонстрира стратегическата значимост на този южен кулоар и вертикала за съгласуваност. Тя ще ни обезпечи по-добри цени и благоприятни условия за нашите жители. Това ще докара и до реконструкцията на Украйна ", сподели министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку.

" Бих желал да подчертая нуждата за нов мост над Дунав, има потребност от увеличение на потенциала за корабоплаване по Дунав. Да побързаме и да доведем плана до край ", прикани румънският министър председател.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР