Разширяването на ЕС и европейската перспектива на държавите от Западните

...
Разширяването на ЕС и европейската перспектива на държавите от Западните
Коментари Харесай

Гърция подкрепя съседите за ЕС, ако изпълняват критериите

Разширяването на Европейски Съюз и европейската вероятност на страните от Западните Балкани е била една от тематиките, обсъждани от министрите на външните работи на Германия и на Гърция Хайко Маас и Никос Дендиас по време на днешната им среща в Берлин.

Според Дендиас, най-старата държава-членка на Европейски Съюз от Югоизточна Европа постоянно е подкрепяла европейската вероятност на своите съседи. Разбира се, изискването, от което страната му няма да отстъпи, е цялостно осъществяване на критериите и изискванията, които важат еднообразно за всички. Гърция е решена да продължи да извършва ролята си на „ стожер на стабилността и съдействието в района ”, заявява външният министър.

По време на срещата са разисквани тематиките Брекзит, двустранните германско-гръцки връзки и задълбочаването на съдействието, както и въпросът с незаконната миграция.

Дендиас акцентира, че вълната от бежанци и мигранти „ още веднъж е придобила застрашителни размери ”.

Гърция прави оценка високо градивната позиция на Германия по този въпрос. Налице е съвпадане на вижданията, че става дума за световен феномен и е нужен повсеместен метод както за аргументите, по този начин и за последствията от него. От изключително значение е съществуването на взаимност по отношение на тези страни, които са наранени първи от мигрантската вълна.

Дендиас акцентира нуждата от цялостно използване на Съвместната декларация ЕС-Турция от март 2016 година

Призивите на Европейския съюз към Турция са ясни, само че Анкара продължава „ да нарушава жестоко интернационалното право, суверенитета и суверенните права на Република Кипър ”, съобщи гръцкият външен министър. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР