Разширява се обхватът на конфликта, като вече е в целия

...
Разширява се обхватът на конфликта, като вече е в целия
Коментари Харесай

Нараства напрежението по гръцко-турската граница

Разширява се обсегът на спора, като към този момент е в целия район Еврос. Съобщава се за нови конфликти сред мигранти и гръцките гранични управляващи. Тази заран гръцките гранични управляващи са употребявали и сълзотворен газ на граничния пункт Кастаниес, съобщи БНР. 

Автобус с храни и помощи за мигрантите е минал през портала на пункта, с цел да донесе артикули за струпалите се хора, след което е почнала пукотевица и блъсканица. По всяка възможност има потърпевши и ранени. Около 5 камиона с гръцки военни са влезнали в пункта сред 9 и 10 ч. Силите на реда употребяват и водни струи против мигрантите, подредени в плътни редици по мрежата.

През нощта на няколко пъти групи от мигранти са пробвали да преминат от Турция в Гърция. Най-масовият опит е бил при Александруполис, където над 2000 души са създали опит да пресекат границата, само че са били спрени от гръцките гранични управляващи.

В същото време в Анкара идва ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

" Натискът и едностранните дейности не са решение. Европейският съюз и Турция би трябвало да работят дружно за решение на взаимните провокации в интерес и на Турция, и на Европейския съюз. Това написа в Twitter зам.-председателят на Европейската комисия и висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел след срещата си с турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу нощес в Анкара за разискване на обстановката по границите сред Съюза и Турция.

Борел дойде в турската столица за срещи с високопоставени турски публични лица дружно с комисаря по ръководство на рецесии на Съюза Янез Ленарчич. Той ще посети бежанските лагери край Газиантеп наоколо до турско-сирийската граница.

Жозеп Борел и делегацията му се срещнаха и с турския боен министър Хулуси Акар. По време на диалога са били разисквани обстановката в Идлиб, бежанската рецесия и въпроси, свързани с районната сигурност.

Визитата на високопоставените членове на Еврокомисията се организира в навечерието на неофициалната среща на външните министри (т. нар. формат " Гимних " ) и изключителното съвещание на Съвета по външни работи, които ще се проведат в Загреб на 5 и 6 март.Броят на мигрантите, минали от турска територия в Гърция, е достигнал 135 844 души, заяви Сюлейман Сойлу. " Към 9.00 часа на 4 март броят на мигрантите, минали от Турция в Гърция през провинция Одрин, доближи 135 844 ", написа той в Twitter. 

Междувременно взаимните нападки сред Турция и Гърция не стихват. Според Сойлу, отводът на Гърция да дава леговище е срамно и нарушава Женевската спогодба от 1951 година и законодателството на Европейски Съюз, съобщи БГНЕС.

Гърция е изправена пред " геополитическа опасност " от Турция на границите си, съобщи водачът на опозицията Алексис Ципрас. Според него, Анкара " употребява бежанците като политически инструмент ". Той сподели, че Атина би трябвало да търси забележителна поддръжка от Европейски Съюз и да изиска съответни наказания против Анкара.

Ципрас разкритикува премиера Кириакос Мицотакис, че не привиква съвет на политическите водачи, като добави, че сега е нужен консенсус от страна на всички партии.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстан
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР