Разширеният национален отбор по гребане на Китай от близо месец

...
Разширеният национален отбор по гребане на Китай от близо месец
Коментари Харесай

Китайските гребци впечатлени от България: Атмосферата в Пловдив е сред най-приветливите по света

Разширеният народен тим по гребане на Китай от близо месец се приготвя в Пловдив. За първи път България приема Световната купа по гребане. От 10 до 12 май в Пловдив ще се организира първият от трите кръга за Световната купа – откакто на гребния канал в града под тепетата бе закрит сезон 2018 със международното състезание за мъже и дами, още веднъж тук ще бъде открит сезонът през 2019 година Китай, Румъния и Полша са с най-големи делегации за надпреварата в България. Че в Китай са се заели съществено за развиването и на гребането приказва фактът, че преди олимпийските игри в Токио в локалната федерация назначиха на работа „ краля на академичното гребане “, именития Стив Редгрейв.
Китайският тим в Пловдив е воден от Сю Цюан. Ето какво споделя в особено изявление вицепрезидентът на Китайската федерация по гребане.

Имате ли задоволително положителни условия за тренировки в Пловдив?

Пристигнахме в Пловдив малко преди другите тимове, с цел да се приспособяваме към температурата, околната среда, храната. Гребният канал е отличен и доста ни харесва да упражняваме тук. Атмосферата в България е една от най-приветливите, които сме срещали по света. Организационният комитет в Пловдив и Българската федерация по гребане са доста правилни сътрудници – разбрахме се авансово какво ни е нужно и го получихме в точния момент. Имаме отлични условия за тренировки. От нас зависи по какъв начин ще ги използваме, с цел да се представим почтено.

С какви упоритости идва китайският тим по гребане за надпреварата от Световната купа по гребане в Пловдив?

Дойдохме в Пловдив с 89 гребци – мъже и дами, и шестима треньори и експерти по възобновяване. Ще участваме с общо 16 лодки – мъже и дами, в леката и в тежката категория. Ще тестваме по 3 лодки от двойките скул в леката категория за мъже и дами. Възможно е да вземем медали в съвсем всички дисциплини, само че това не е цел на присъединяване ни в Пловдив. Вярвам, че можем да подобрим класата си в идващите две надпревари за Световната купа и да достигнем най-хубава кондиция за международното състезание по гребане през тази година и за олимпиадата през идната.

С какви спортни качества на вашите гребци можете да осъществите упоритостите си?

Основното е, че нашите състезатели работят като тим. Нашата мощ е в трудолюбието, дисциплината и издръжливостта - по време на тренировки, волята за победа – по време на надпревари. Всеки треньор работи освен за физическите качества, само че и с цел да построи душeвност на спечелили на гребците си. Дневната подготовка в Пловдив продължава от 4 до 6 часа и включва гребане от 30 до 40 километра, работа за мощ в залата, както и крос.

Кои ще бъдат главните ви съперници за Световната купа по гребане?

Преди да стартира надпреварата всички участници са евентуални противници. Ще следим лодките на Съединени американски щати, Холандия, Румъния, Германия, Нова Зеландия, Англия. И лодките на България също, тъй като към този момент имаме информация, че имате мощни гребци в дисциплини, в които и ние имаме упоритости.

Разпознаваем спорт ли е гребането в Китай?

Китай има положителни естествени условия за гребане – огромни, спокойни реки и естествени езера. Създали сме и 8 изкуствени канала за гребане. От 2017 година страната ни има национална стратегия за разпространение на гребния спорт. Най-известните центрове на гребането са в градовете Ханджоу, Гуейян, Ухан, Гуандонг. В тези центрове тренира националния тим на Китай през зимата. През лятото най-хубавите ни гребци упражняват в Далиен и Пекин.

Колко хора упражняват гребане в Китай? Как ги притегляте за този спорт

Трудно е да кажа с акуратност какъв брой са китайските гребци. Имаме стотици клубове. Моята цел е китайските гребци да печелят повече медали на интернационалните надпревари - по този метод гребането става различим спорт в Китай и от ден на ден китайци стартират да се интересуват от него. Част от работата на китайските треньори по гребане е да посещават учебните заведения и университетите и да притеглят млади състезатели. Най-добрите университети имат свои тимове по гребане като да вземем за пример пекинският университет „ Синхуа “. Учениците от междинните учебни заведения също имат свои надпревари. Децата в Китай стартират да упражняват гребане от 14-15 годишни.

Как се финансира гребането в Китай?

Гребането в Китай се финансира по 3 метода. Най-големите средства се отпускат от страната – това са пари от държавния бюджет. Вторият източник на финансиране са огромните китайски компании – това сме заимствали от Европа. Целта е относителният дял на средствата от фирмите да пораства. Клубовете имат и трети източник на доходи – феновете на гребането, които са дилетанти, само че не състезатели. Те заплащат такса за треньор, за лодка, за залата за фитнес.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР