Разширението на газохранилището в Чирен, за което се говореше повече

...
Разширението на газохранилището в Чирен, за което се говореше повече
Коментари Харесай

Разширението на газохранилището в Чирен най-после започна. Ето какви са ползите за държавата!

Разширението на газохранилището в Чирен, за което се говореше повече от 10 година, само че все не се случваше поради липса на политическа воля, най-сетне стартира. Стартът на същинските строителни работи беше даден през вчерашния ден. Според специалисти обектът е извънредно значим за енергийната самостоятелност на страната ни от Русия. Около половин година можем да разчитаме единствено на количествата газ от него. Проектът планува и вкарване на нови американски технологии в Чирен.

„ Най-съществената изгода от разширението на подземното газохранилище ще бъде усетена от българското население и бизнес “. Това съобщи изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов, който участва на старта на строителните действия. По думите му от една страна съществуването на повече природен газ ще дава сигурност през зимните месеци, когато потреблението му е по-висока, а от друга ще има и ценово отражение.

„ Пазарите на природен газ се характеризират с по-ниски цени през летните месеци, когато потреблението е по-ниска и надлежно – с по-високи през зимните. Количествата, които ще бъдат съхранявани в Чирен, ще са на по-ниска цена, а ще бъдат потребявани, влизайки в микса, в зимния интервал и това ще смекчи евентуалния ценови потрес “, изясни Владимир Малинов.

При старта на дейностите участваха министърът на енергетиката Румен Радев, зам.-посланикът на Съединени американски щати в България Андриа Брулет-Родригез, представители на изпълнителя на плана – ДЗЗД „ ТЕХ ЕНЕРДЖИ ЕКСПАНЖЪН “, на интернационалните компании от Съединени американски щати и други.

С разширението ще се обезпечи увеличение на размера на дейния газ на хранилището до 1 милиарда куб. м и на дневните потенциали на нагнетяване и рандеман до 8-10 млн. куб. м на денонощие, ще се подменят и старите технологии за сигурност и ръководство. Проектът коства към 308 млн. евро, като близо 78 млн. евро от тях е европейско съфинансиране от Механизма за свързване на Европа, оповестява Българска телеграфна агенция.

„ След довеждане докрай на плана факторът България няма единствено да е в посока на дистрибуция, какъвто сериозен фактор сме и сега, само че и в направление предпазване. Това в действителност е и другата лицензия, по която работи компанията „ Булгартрансгаз “ като оператор на системи за газопренос и на системи за предпазване “, изясни министър Радев.

Така след години отсрочване, както стана и с интерконектора с Гърция, газохранилището в Чирен към този момент може да извършва своето предопределение и да бъде в интерес на жителите и бизнеса.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР