Разрушеният през 1949 г. параклис в двореца Врана, където е

...
Разрушеният през 1949 г. параклис в двореца Врана, където е
Коментари Харесай

Светият Синод възстановява параклиса във Врана, в който е бил погребан цар Борис III

Разрушеният през 1949 година параклис в двореца Врана, където е бил препогребан цар Борис III, ще бъде възобновен от Светия синод на Българската православна черква, оповестиха от канцеларията на Симеон Сакскобургготски.

Това са декларирали патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод, които са посетили с тази цел Симеон Сакскобургготски и фамилията му на 14 юни, преди формалното празнуване на 80-годишнината. При тази аудиенция Светият синод с умишлен молебен е благословил и началото на възобновяване на параклиса.

Параклисът на името на Св. цар Борис Покръстител е бил издигнат във Врана от кралица Йоанна откакто комунистическата власт й подрежда през 1946 година да бъде изваден царят от гробницата в Рилския манастир, където е заровен през 1943 година, и дае бъде препогребан " на друго място " По-късно, след заминаването на царицата от България, параклисът е опустошен, а оловният ковчег с тленните остатъци на цар Борис III са извадени и отнесени неизвестно къде, някои допускат че са изхвърлени. След 10 ноември 1989 не беше основана държавна комисия, а комисия на публични начала, ръководена от починалия Стефан Савов, стартира разкопки със експерти на мястото на параклиса. Така беше открита стъкленицата със сърцето на царя, която е била заровена настрана от оловния ковчег. През 1993 година сърцето на царя беше още веднъж заровено в църквата на Рилския манастир.


© Музей на Третото българско царство, Врана

Този е последният формален портрет на царя, който е стоял в държавните институции

Синодът е съхранил и в този момент тържествено е отнесъл във Врана иконата със сребърен обков, която се е намирала в параклиса и оживяла при разрушаването - тя е била дарена от БПЦ през 1986 година на престолонаследника княз Борис Търновски при кръщаването му и в този момент още веднъж ще стои в параклиса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР