Разрушен жилищен блок в град Днепър, Украйна/Снимка: БТАОбобщаваме по-важните събития,

...
Разрушен жилищен блок в град Днепър, Украйна/Снимка: БТАОбобщаваме по-важните събития,
Коментари Харесай

Поредица от нови ракетни обстрели срещу инфраструктурни и цивилни обекти в Украйна

Разрушен жилищен блок в град Днепър, Украйна/Снимка: Българска телеграфна агенция
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Броят са убитите при съветския ракетен удар, при който бе опустошен жилищен блок в украинския град Днепър, в източната част на страната, набъбна на 14 души, съобщи Ройтерс, като се базира на Валентин Резниченко, регионален шеф на Днепропетровска област.

Цяла нощ избавителни екипи издирваха възможни оживели. Операцията продължава.

От руините на блока бяха избавени 38 души. Около двадесет души се водят за изчезнали. Ранените са минимум 64.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че съветският гнет може да бъде спрян единствено с оръжия.

„ Русия извърши масиран ракетен удар по украински градове. Възможно ли е да спрем съветския гнет? Да, това е допустимо. Можем ли да го създадем по различен метод, с изключение на на бойното поле в Украйна? За жал, не “, сподели Зеленски в ежедневното си среднощно послание към украинците.

Припомняме, че през вчерашния ден украинските медии Украинските медии оповестиха за поредност от ракетни обстрели против инфраструктурни обекти в Харков и Лвовска област. Регистрирани са два ракетни удара против значимо инфраструктурно оборудване в Харков, жизненоважна инфраструктура е ударено и в региона на Лвов. Експлозии прогърмяха в Одеса и Виницка област на Украйна.
Пригожин похвали бойците на „ Вагнер “
Евгений Пригожин, създателят на наемническата група „ Вагнер “, похвали нейните бойци в малко видео, съобщи Ройтерс.

В него Пригожин разказа „ Вагнер “ като изцяло самостоятелна мощ със свои аероплан, танкове и артилерия. „ Те са евентуално най-опитната войска, която съществува в света през днешния ден “, съобщи Пригожин по адрес на бойците от „ Вагнер “. В късото видео той не насочи рецензии към постоянната съветска войска, която в предишното подлагаше на критика за военните й неуспехи.

В фрагментите Пригожин се появи в камуфлажна униформа дружно с мъж, показан като командира на завладения Соледар и съобщи, че фрагментите са от пътешестване, по време на което той е връчил медали на бойците на „ Вагнер “.

Противоречиви остават информациите по отношение на Соледар. В петък съветското министерство на защитата съобщи, че Соледар е бил високомерен от русите сили, само че Украйна оспори тези изказвания. Първоначално съветското министерство не загатна нищо за ролята на „ Вагнер “ във месеците на яростни боеве за този дребен град със солни мини, само че след това ведомството се поправя и приветства „ храбрите дейности “ на бойците на „ Вагнер, като добави, че те са направили директния взлом против жилищните квартали на Соледар, напомня Франс прес.
Русия е анулирала нов продан на военнопленници
Русия е анулирала в последната минута планувана замяна на военнопленници, съобщи Ройтерс, като се базира на украинската работа, отговаряща за въпросите за замяна на военнопленници и пандизчии.

От канцеларията на съветския омбудсман Татяна Москалкова не дадоха отговор на настояването на Ройтерс за коментар.

Русия и Украйна направиха на няколко пъти замяна на пленници, като последната беше на 8 януари.

Вчера Москалкова написа в „ Телеграм “, че съветските военни към този момент са съобщили за случаи на изнудване, до момента в който са били в украински плен. Засега няма отговор от Украйна на тези изказвания, които не са доказани от самостоятелен източник.
Англия отпуска военна помощ на Украйна
Лондон ще изпрати на Украйна в околните седмици рота от 14 танка „ Чалънджър 2 “, откакто английският министър председател Риши Сунак съобщи на украинския президент Володимир Зеленски, че Обединеното кралство ще даде спомагателна поддръжка за воденето на война по суша в Украйна.

Около 30 Апелативен съд 90, които са огромни, самоходни артилерийски гаубици, ръководени от петима артилеристи, се чака да последват изпращането на танковете.

Обединеното кралство ще стартира да образова военни от украинските въоръжени сили по какъв начин да употребяват танковете и гаубиците в идните дни.

Британският министър председател има желание да форсира английската дипломатическа и военна поддръжка за Украйна в идните седмици, с цел да може Русия да бъде изтласкана още по-назад и да се подсигурява дълготраен мир.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР