Разреших АПИ да се разплаща с 26 млн. лева по

...
Разреших АПИ да се разплаща с 26 млн. лева по
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: АПИ дава 26 млн. лева по инхаус поръчки за Хемус

" Разреших АПИ да се разплаща с 26 млн. лв. по инхаус поръчки за Автомагистрала " Хемус " и за пътя Видин - Ботевград, другояче компаниите можеха да изискат неустойки в размер на 15%. Независимо, че са противозаконни договорите, те са настоящи. Докато съм на тази позиция, няма да разпиша инхаус процедура ". Това съобщи за " Офанзива " министърът на районното развиване Гроздан Караджов.

По думите му при инхаус поръчките е заобиколен Законът за публичните поръчки. " Автомагистрали " задържа сред 8 и 14% комисиона, останалите ги дава на свои подизпълнители. Ако се сътвори потенциал и към датата на подписване на договорите 80% от парите остават в " Автомагистрали ", а не 10, те се явяват като пощенска кутия, с която да се излъже обществото, че е инхаус процедура. Това е неистина за 4 милиарда, не може да остане незабелязана. Не е имало съобщение за публични поръчки, платени с пари от бюджета, прикривани са от настоящи поправки ", уточни Караджов.

Той разкри, че 2,6 милиарда е настоящото предложение за над 3000 км инфраструктурни планове. Това е с 200 млн. по-малко от в началото оповестените. " Вярвам, че доста ще успеем да спестим от тях ", показа той.

Министърът посочи и по какъв начин са приоритизирани плановете - преди всичко където има най-вече ПТП-та, по-късно тези с най-големи опустошения. " С повишаването на строителните материали ще се оскъпи градежа на лотовете на " Хемус ", в случай че се прекратят процедурите. Привърженик съм на продължението на инхаус процедурите, само че със специфичен закон, който ги позволява - ще се спести време, ще се узакони нелегално издигнатото, ще се спестят средства от осъществяване на нови състезания ", изясни още той. И посочи, че 1 и 3 сектор на автомагистралата ще се пуснат в средата и края на идната година, а на края на 2024 година ще се пусне и втори.

По тематиката със градежа на тунела под Шипка Караджов осведоми, че осъществяването ще продължи 4 години и 2 месеца. А пътя Ботевград - Видин ще бъде приключен до края на 2026 година " Нов мост Русе - Гюргево е вероятен, само че ще зависи от работата на експертните комисии ", сподели още министърът. По Плана за възобновяване ще продължава осъществяването на плановете за саниране, за пречиствателни станции и енергийна успеваемост на публични здания.

Относно ТОЛ таксите Караджов смята, че е заслужено да се покачат и да се приближат до тези на прилежащите страни. И разкри, че над 500 000 лв. са заложени в бюджета на ДНСК за побутване на противозаконни здания. Вероятно " Алепу " ще бъде част от тези обекти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР