Разрешаването на проблемите с глобалните вериги на доставки, които доведоха

...
Разрешаването на проблемите с глобалните вериги на доставки, които доведоха
Коментари Харесай

Проблемите с веригите на доставки ще тласнат още нагоре потребителските цени

Разрешаването на проблемите с световните вериги на доставки, които доведоха до дефицит на някои артикули, ще отнеме много дълго време и ще тласне нагоре към този момент повишените потребителски цени. Това съобщи пред Си Ен Би Си Тим Хъксли, gлавен изпълнителен шеф на основаната в Хонконг компания за контейнерните транспорти Mandarin Shipping.

Световната търговия се възвърне доста от спада, породен от пандемията от COVID-19 през предходната година, само че това донесе непредвидени проблеми - дефицит на контейнери за транспорт, непълен складова потенциал и тапи на пристанищата и липса на водачи на камиони за превоз на артикули.

„ Уреждането на тези проблеми ще отнеме много време. Всеки бранш, който е забъркан в тази съответна композиция от събития от вида „ черен лебед “, би трябвало да адресира казуса “, разяснява Хъксли.

По думите му са нужни повече вложения в инфраструктура, и по-специално в пристанища, пътища и мостове. Тяхното осъществяване обаче може да отнеме години.

„ Всички тези проблеми към този момент са тук и те ще продължат известно време. Страхувам се, че това ще докара до по-високи разноски за потребителите в бъдеще и в действителност до дефицит на някои артикули “, добави той.

Проблемите с световните вериги на доставки заплашиха предлагането на необятна гама артикули, в това число храни и питиета, потребителска електроника и коледни украси. Тези ограничавания способстваха и за по-високата инфлация, като някои икономисти предизвестяват, че нейният резултат ще бъде по-дълг от предстоящото.

Международният валутен фонд съобщи предишния месец, че значително се съгласява с оценките, че сегашните нараствания на цените в последна сметка ще се облекчат, само че означи, че има „ висока неустановеност “ към тези прогнози заради инфлационни опасности в развитите страни, в това число Съединени американски щати и Обединеното кралство.

Фондът съобщи, че централните банки би трябвало да бъдат подготвени да затегнат политиката си, ако инфлацията излезе отвън надзор.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР