Разрастват се заболелите от морбили в Сърбия. Над 4000 са

...
Разрастват се заболелите от морбили в Сърбия. Над 4000 са
Коментари Харесай

Внимание: Задава се нова епидемия, проф. Кантарджиев предупреди...

Разрастват се заболелите от морбили в Сърбия. Над 4000 са инфектирани от началото на годината, а епидемията към този момент е взела най-малко 12 жертви. Гнезда на морбили има наоколо до нашата граница. Инкубационният интервал е 21 дни, само че най-голямата възможност да се прояви болестта е до седмица. Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Още за това, пролетните вируси, настъпващия сезон на комарите и вируса "ласа ".

Според специалисти епидемията се дължи на ниския имунизационен обсег. Морбили има в Северна Гърция и малко случаи в Македония. През предходната година най-вече случаи има в Румъния. Анализирайки случаите, има относително висока смъртност, сподели проф. Кантарджиев, който съобщи, че е доста значим чистият въздух, хората да не стоят в затворени пространства, в които има доста хора и да заобикалят контакт с по-млади хора и деца.

От началото на годината у нас има единични случаи на морбили при момиче на 17 - 18 години, което се е върнало от Гърция, заяви проф.Кантарджиев. Миналата седмица има случай на майка и дете с морбили, които идват от Италия с ферибот през Гърция, само че те са стигнали с кола за спешна помощ до инфекциозна болница с помощта на медицинския екип на граничния пункт.

"Всички деца, които са навършили 12 месеца, би трябвало да бъдат имунизирани с триваксината за морбил, заушка и рубеола. Другото, което би трябвало да се съблюдава, у нас е след връщане от чужбина, изключително Сърбия или Западна Европа, човек да не се среща с деца под 1-годишна възраст през първата седмица ", съобщи професорът.

Проф. Кантарджиев съобщи, че ние сме единствената европейска страна, в която здравеопазната система е съумяла да ликвидира разпространяването на морбили. В студиото на "Денят стартира " той съобщи, че сега няма грипна зараза, а пролетните вируси с кашлица и хрема не вършат затруднения и са 10 пъти по-малко.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР