Разрастват се огнищата на болестта африканска чума по свинете, въпреки

...
Разрастват се огнищата на болестта африканска чума по свинете, въпреки
Коментари Харесай

Три станаха бедстващите области заради чумата по свинете

Разрастват се огнищата на заболяването африканска чума по свинете, макар подхванатите ограничения за ограничението ѝ, оповестиха от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) в сряда. В още две области – Разградска и Плевенска, оповестиха бедствено състояние поради болестта, откакто това се случи в Русенска област във вторник.

Вече са 19 огнищата на чумата в страната, последното от които е локализирано в един от най-големите свинекомплекси в страната – този в русенското село Бръшлян. Там се отглеждат 40 хиляди свине, които в този момент би трябвало да бъдат умъртвени. От дни към този момент се унищожават животните във свинефермата в друго русенско село – Николово, където има 17 хиляди свине. Евтаназирани там са две хиляди прасета.

Заради обсега на заболяването България евентуално ще търси финансова помощ от Европейс8ката комисия за компенсиране на притежателите на избитите свине. Преди две седмици държавното управление отпусна 3.7 млн. лева за стерилизация в огнищата и по границата със прилежащите страни, с цел да не се разнася заболяването, която е смъртоносна за животните, само че не е рискова за хората.

Усложнената обстановка стана мотив Българска социалистическа партия, която се възползва от всяка опция да атакува ГЕРБ, да изиска да се понесе политическа отговорност за навлизането на болестта у нас и разрастването ѝ. Управляващите на собствен ред упрекнаха опозицията в политизиране на казуса.

Районът на свинекомплекса в Бръшлен към този момент е отцепен и се не разрешава придвижването на хора на входовете и изходите на мястото със болест. Зараза е открита и в две частни стопанства в общините Ценово и Бяла. Предстои умъртвяването по човечен метод на животните, загробването им и осъществяване на стерилизация на постройките, където са били отглеждани. От БАБХ дават обещание да са оптимално бързи в тези действия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР