Разрастващата се популация от костенурки на Еспаньола, съставена от децата

...
Разрастващата се популация от костенурки на Еспаньола, съставена от децата
Коментари Харесай

Гигантски костенурки възстановяват изгубена екосистема на далечен остров

Разрастващата се популация от костенурки на Еспаньола, формирана от децата и внуците на Диего, един от най-обичаните жители на архипелага, оказва помощ за възобновяване на изгубената екосистема на острова.

Преди идването на хората в Еспаньола са живеели до 8000 костенурки. През XIX в. обаче пиратите и китоловците съвсем лишават Еспаньола и прилежащите острови от костенурки поради месото им. Моряците оставили след себе си и кози, които излезли на независимост, развъдили се и погълнали локалната растителност.

До 70-те години на ХХ век огромна част от девственото местообитание е разрушено. В Еспаньола остават последните 14 костенурки: 12 женски и две мъжки. Те са върнати в програмата за размножаване на изследователската станция " Дарвин " в Санта Крус сред 1964 и 1974 година, а по-късно към тях се причислява и Диего, който е открит в зоологическата градина в Сан Диего. Оттогава насам Диего е татко на стотици костенурки, като играе основна роля за спасяването на този сериозно заплашен тип, преди да се завърне на мястото, където се е родил, с цел да доживее до пенсия през 2020 година

Giant tortoises are critical to the Galápagos. Fern pictured below is the only-known Fernandina Giant Tortoise - giving us hope for the rediscovery of the remaining lost species on 's list.

Photo: Lucas Bustamante
— Leonardo DiCaprio (@LeoDiCaprio)
" Костенурките имат значимо държание за оформяне на екосистемата. Когато те изчезнат, се губи доста повече от самите животни. Ако няма огромни тревопасни животни, няма какво да попречи на тези дървесни растения да се развъждат, което има каскаден резултат върху други типове и самото местообитание ", споделя Елизабет Хънтър, биолог по запазване на околната среда от Геологическия институт на Съединени американски щати и Техническия университет на Вирджиния. Тя учи екологията на костенурките на Галапагоските острови в продължение на повече от десетилетие.

Когато Чарлз Дарвин посещава островите Галапагос през 1835 година, той вижда мрежа от пътеки нагоре и надолу по ската на вулкана Сан Кристобал, породени от костенурките, които мигрират от възвишенията към низините. На Еспаньола костенурките в предишното са поддържали просеките, нужни за гнездене на сериозно застрашения вълнист албатрос, който гнезди съвсем единствено тук.

Албатросите имат големи криле с диаметър до 2 м, споделя Хънтър.

" За да излетят, те би трябвало да стартират да се движат. Нуждаят се от открита повърхност, която е задоволително необятна и дълга. Костенурките са тези, които разрешават съществуването на тези " площадки за кацане ". А когато костенурките изчезнат, растителността в действителност се затваря ", изяснява тя.

Breaking News:

Four baby Galapagos Tortoises have been born at the Auckland Zoo.

There are only an estimated 20,000 left in the wild. Galapagos Tortoises are the world's largest and can eventually grow to reach 250KG.

Admit it — we all needed this today.

♥️
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР