Разработването на нови лекарства за антиретровирусна терапия и използването на

...
Разработването на нови лекарства за антиретровирусна терапия и използването на
Коментари Харесай

Антиретровирусни медикаменти помагат в борбата с епидемията от СПИН

Разработването на нови медикаменти за антиретровирусна терапия и потреблението на технологиите за ранно диагностициране са измежду основните стъпки за битката с ХИВ и СПИН, п редаде Ройтерс. Именно те ще сложат завършек на опасността за публичното здраве от заболяването до 2030 г ., считат специалистите.

От Обединената стратегия на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН (UNAIDS) споделиха, че до месец юни към 20,9 милиона души са се подложили на антиретровирусна терапия. В последните пет години, в които пациентите са двойно повече, се следи бърз прогрес в битката с ХИВ и СПИН.

" Увеличаващите се темпове са изключително забележителни в Източна и Южна Африка, районите, които са най-засегнати от епидемията ", написа в отчета на организацията.
Република Южна Африка води по брой на хора, подлежащи на лекуване, с 4,3 милиона души. Следват я Индия, Мозамбик и Кения.

Според данни на организацията, международното разпространяване на антиретровирусната терапия е главният фактор за намаляването с 48 % на смъртните случаи от заболявания, свързани със СПИН. През 2005 година са умряли 1,9 милиона души, а през 2016 година - 1 милион.

Болестите, свързани със СПИН, са главната причина за гибелта на дами на възраст от 15 до 49 година в света, и на второ място за гибелта на млади девойки от 15 до 24 година в Африка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР