Разработваме единен стандарт за образование и грижи в ранна детска

...
Разработваме единен стандарт за образование и грижи в ранна детска
Коментари Харесай

Цоков съобщи: Разработваме стандарт за образование и грижи за децата до 3 години

„ Разработваме обединен стандарт за обучение и грижи в ранна детска възраст. “

Това изясни министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на посещаване в Самостоятелна детска ясла № 128 „ Слънце “ в столичния регион „ Люлин “.

По думите му задачата е МОН да оказва също методическа поддръжка на експертите и да се сложи фокус на образованието на децата, дружно с грижата за тяхното здраве, която е от първостепенно значение във възрастта до 3 години.

„ Това, което виждам, че вършиме тук, би трябвало да е основата на този стандарт “ , акцентира министърът, откакто се срещна с материалната база и организацията в яслата.

В нея са назначени както медицински сестри, по този начин и педагогичен експерти и психолог . Всяко дете има просветителна карта и проект за образование. Заедно с това се съблюдават най-високи стандарти за здравословно хранене и грижа.

„ В момента педагогическата поддръжка зависи от самодейността на обособените шефове на ясли и детски градини. Зная, че има доста положителни образци, само че ние дружно би трябвало да поставим основата това да е не просто въпрос на предпочитание, а норма за грижата за децата “ , акцентира проф. Цоков.

Той показа и че редица проучвания демонстрират, че първите години са извънредно значими за цялостното развиване на децата и представянето им във всички последващи стадии на образование.

„ Именно тъй като би трябвало да отговорим на актуалните потребности на децата сформирахме междуведомствена група сред МОН, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и обществената политика. Целта ни е екипите в яслите да получат доста по-голяма поддръжка и да надградим положителните обичаи, които има България “ , изясни още министърът.

Обмисля се основаването на нова професионална подготовка – експерт по ранно детско развиване , стана ясно от неговите думи.

„ Това няма да бъде наложително, само че ще се даде като опция на медицинските експерти в яслите като спомагателна подготовка, която обаче ще бъде директно обвързвана и със заплащането, което получават “ , сподели проф. Цоков.

По думите му такива специалности могат да бъдат основани сред медицинските университети и педагогическите факултети . Той изясни още, че работата на педагогичен експерти с децата до 3 година е извънредно значима и по тази причина ще се търсят опциите за равнене на равнищата им на възнаграждение с тези в детските градини .

„ Важното е обаче педагогическата и здравната грижа да се допълват, а не да приказваме за подмяна на едната с друга. Нашият фокус е надграждане и разширение на модела, който имаме през днешния ден “ , безапелационен бе Галин Цоков.

Министър Цоков посети детската ясла по покана на Вихра Белева, зам.–председател на Медицинска федерация „ Подкрепа “. Той беседва с шефа на 128 Самостоятелна детска ясла „ Слънце “ Виолета Велинова и с екипа на яслата. В нея са записани 158 деца и е една от най-големите независими детски ясли в страната.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР