Разработва се пилотен модел за събиране на информация за това

...
Разработва се пилотен модел за събиране на информация за това
Коментари Харесай

Пилотен проект ще изясни какви кадри е необходимо да се подготвят за бизнеса у нас

Разработва се пилотен модел за събиране на информация за това какви умения търсят работодателите у нас. Това оповестиха от Министерството на образованието и науката /МОН/. 

Проблемът за това какви фрагменти са нужни на бизнеса е един от главните в пътя за рационализиране на професионалното обучение в България.

Това бе една от тематиките на работна среща в МОН с представители на бранш „ Информационни и информационни технологии “ /ИКТ/. Тя е в границите на план „ Качество на образователното наличие в професионалното обучение и образование “ , изпълняван по програмата ЕРАЗЪМ+ . Към момента няма задоволително данни за това какви фрагменти са нужни и какви ще са бъдещите трендове в другите браншове.

Събраната информация от пазара на труда ще се употребява за адаптиране на образователните стратегии в професионалното обучение. Целта е да се построяват широкоспектърни умения, гъвкави образователни проекти и стратегии, по-прецизно премерване на уменията.

Според прогнозите, в актуалната стопанска система 4 от всеки 5 работни места ще са свързани с висококвалифицирани действия .

В работната среща участваха зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, специалисти от МОН, представители на ИКТ бранша, на университети, на Българска академия на науките и на петте центъра по националната стратегия „ Обучение за ИТ умения и кариера “ от 2017 година – в Правец, Русе, Пловдив, Бургас и София .

Моделът за събиране на информация от бизнеса ще бъде прибавен пробно в три бранша – ИКТ, Строителство и Транспорт . Информацията ще включва следните аспекти: профилирани умения (общи за бранша и характерни за професията), умения за потребление на технологии, свързани със бранша и съответната специалност, и портативни умения и компетентности .

Събраните данни ще са от изгода и за работодателите, и за специалистите , разработващи образователните стратегии, и за учениците и родителите им. Те може да бъдат употребявани и за прецизиране на набора от компетентности в Държавните просветителни стандарти за придобиване на подготовка по специалностите, както и на образователните и изпитните стратегии, а и на взаимоотношението сред МОН и бизнес секторите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР