Разработва се Национална програма ''Развитие на научните изследвания и иновации

...
Разработва се Национална програма ''Развитие на научните изследвания и иновации
Коментари Харесай

МОН разработва Национална програма за развитие на научните изследвания и иновации в българското предучилищно и училищно образование

" Разработва се Национална стратегия ''Развитие на научните проучвания и нововъведения в българското предучилищно и учебно образование'', в която ще вземат участие учени от университети ". Това съобщи министърът на образованието и науката проф. пред преподаватели от четири балкански университета, които организират теоретичен конгрес в Слънчев бряг, оповестиха от просветителното министерство, представени от Българска телеграфна агенция.

Конгресът е отдаден на изследователските и просветителни ракурси в изискванията на цифрова промяна.

Министър Цоков означи, че задачата на новата стратегия на МОН е да се насърчат научните проучвания с присъединяване на академични учени, които да се приложат в просветителната система. ''Нужно ни е да имаме сходен инструмент, с който да насърчаваме изследванията и нововъведенията, които да влизат в класната стая и да спомогнат за смяна на образованието, съгласно провокациите на бъдещето'', изясни министър Цоков.

Той подчертава и на провокациите пред навлизането на изкуствения разсъдък във всички сфери на публичния живот. ''Ще бъде значимо да учим децата и по какъв начин да формулират верни въпроси и по какъв начин да взаимодействат с изкуствения интелект'', разяснява проф. Цоков. По думите му е належащо доста повече персонализирано образование, създаване на умения, а не възпроизвеждане на познания. Това ще докара и до смяна на методологията на оценяване.

Педагогическият факултет при Тракийски университет – Стара Загора е хазаин на сътрудниците си от Учителския факултет на Загребски университет в Хърватия, Педагогическия факултет ''Св. Климент Охридски'' на Университет ''Св. Св. Кирил и Методий'' в Скопие, Северна Македония, и на Педагогическия факултет на Тракийския университет – Одрин, Турция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР