Разработката на южнокорейски учени е предназначена за двустранни тандемни фотоволтаични

...
Разработката на южнокорейски учени е предназначена за двустранни тандемни фотоволтаични
Коментари Харесай

Нов рекорд: създадоха полупрозрачни фотоволтаични клетки от перовскит с 22,02% ефективност

Разработката на южнокорейски учени е предопределена за двустранни тандемни фотоволтаични кафези от перовскит и силиций. Изследователите настояват, че са съумели да схванат механизма на утежняване на успеваемостта, породен от потреблението на добавки. Както и да се избавят от нежеланата литиево-йонна дифузия, която понижава успеваемостта на полупрозрачната перовскитна слънчева клетка. В резултат на това нейната успеваемост се е повишила до 22,02%. Когато тези кафези са били интегрирани в двустранни перовскит-силициеви фотоволтаични кафези с четири и два прехода, тяхната успеваемост е била 31,5% и 26,34%.

Специалисти от Корейския институт за енергийни проучвания (KIER) показаха полупрозрачна перовскитна слънчева клетка с регистрирана успеваемост на превръщане от 21,68% и рекордна оптималната успеваемост от 22,02%. Иновацията се крие в пласта за транспорт на дупките, основан на материала Spiro-OMeTAD. С прибавянето на литиев бис (LiTFSl), което е дало опция да се усили проводимостта.

„ Това са най-ефективните в света перовскитни фотоволтаични кафези с транспарантни електроди “, обявиха учените. Освен това те демонстрират удивителна продължителност: над 99% от първичната успеваемост след 240 часа работа “.

Изследователите са съумели да преодолеят казуса с утежняването на успеваемостта, който нормално поражда при потреблението на LiTFSl добавката. За задачата те са основали специфична настройка, свързваща пласта за транспорт на дупки с буферен пласт от молибденов триоксид и транспарантни проводящи оксиди. Появилите се на повърхността литиеви оксиди усъвършенстват времето за окисление на този пласт и покачват стабилността на цялото устройство.

Откритието на учените демонстрира, че литиевият оксид, за който до момента се смяташе, че е единствено непряк артикул на реакцията, играе значима роля за възстановяване на успеваемостта и живота на фотоволтаичните кафези. Информацията е на PV Magazine.

Прототипът на клетката е построен върху стъклена поставка с индиево-калаен оксид, златни контакти, пласт от калаен оксид за транспорт на електроните, перовскитов абсорбер и към този момент описания пласт за транспорт на дупките. При проби при общоприетоо осветяване клетката демонстрира успеваемост на превръщане от 21,68%. Напрежение на отворената верига от 1,139 V. Плътност на тока на късо съединяване е 23,74 A-cm2, а коефициентът на запълване е 80,1%.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР