Разработеният от компанията Боинг нов космически кораб Старлайнер (Starliner) се

...
Разработеният от компанията Боинг нов космически кораб Старлайнер (Starliner) се
Коментари Харесай

Новата космическа капсула "Старлайнер" на "Боинг" се скачи с Международната космическа станция

Разработеният от компанията " Боинг " нов галактически транспортен съд " Старлайнер " (Starliner) се скачи с Международната галактическа станция (МКС) едно денонощие след излитането си от Земята, предадоха организациите.

Скачването с орбиталната станция стана в самостоятелен режим в 20:28 ч. източноамериканско време, четири минути откакто бе дадена съответната команда за това. Два часа преди този момент " Старлайнер " направи няколко коригиращи маневри и се приближи на разстояние от към 400 м от МКС, след което незабавно стартира да се доближава към задачата си.

Първоначално се планираше това да стане по-рано, само че по време на скачването породиха няколко механически казуса, включително в механизма за съединяване, поради което прикрепването към орбиталната станция се забави с половин час. Въпреки това експертите като цяло оцениха позитивно работата на кораба, което разреши за разлика от първото тестване на " Старлайнер " през 2019 година този път той да се скачи с МКС.

" Старлайнер " излетя в четвъртък от космодрума в Кейп Канаверал и беше изведена в орбита благодарение на ракета притежател " Атлас 5 ".

Капсулата на " Боинг " ще прекара от 4 до 5 дни прикрепена към МКС, преди да се отдели от нея и да се върне на Земята. Тя ще се приземи с парашутно кацане, омекотено от въздушни възглавници, в пустинята Уайт сендс в щата Ню Мексико.

Успешна задача на " Старлайнер " ще бъде огромна стъпка към обезпечаването на второ надеждно средство на НАСА за транспорт на астронавти до и от МКС.

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР