Разработена е умна тоалетна, която може да диагностицира болести на

...
Разработена е умна тоалетна, която може да диагностицира болести на
Коментари Харесай

Новост! Разработена е умна тоалетна, която може да диагностицира болести на… 

Разработена е интелигентна тоалетна, която може да диагностицира заболявания на червата и то преди да се появят признаци. Тя е оборудвана е със сензор, който улавя звука от изпражненията ни, до момента в който падат в тоалетната, както и шума от изпускане на газове.

Устройството е обвързвано със система с AI (изкуствен интелект), която открива, ако има някакъв проблем. При проби устройството разпознава холера и други хронични заболявания, като предлага разновидности за започване на лечение при първа алтернатива.

Мая Гатлин, аерокосмически инженер в Технологичния институт на Джорджия, споделя: " Надеждата е, че този сензор може да се използва в райони, където епидемиите от холера са непрестанен риск. "

Шокиращи количества бактерии

Компютърната невронна мрежа търси фини промени в шума, издаван, когато някой дефекира, уринира или флатулира. Събрани са часове аудио и видео проби от здрави и заболели пациенти, за да се откри формулата.

Всеки от тях е трансформиран в спектрограма, която по творение е изображение на звука. Сканиранията са подавани към алгоритъм, който ги класифицира. Ефективността му е открита при данни с и без фонови шумове. Това подсигурява, че устройството улавя верните звукови характерности, без значение от средата на датчика.

" Сензорът може да се използва и в зони на бедствия, където замърсяването на водата води до разпространение на водни патогени. Може също по този метод да се ползва в медицински сестрински или хосписни заведения за автоматизирано наблюдение на напредванията на червата на пациентите. Някой ден нашият алгоритъм би могъл да си взаимодейства и със съществуващи интелигентни устройства в дома за наблюдение на персоналните напредвания на червата и здравето ", споделя Мая Гатлин.

Холерата е бактериално заболяване, което провокира диария. Всяка година се диагностицират до четири милиона случая, което води до към 150 000 смъртни случая. Това е огромен проблем в някои детайли на света, където хората страдат от недохранване, като да вземем за образец в Субсахарска Африка и селските региони на Южна Азия.

Холерата е третата водеща причина за детската смъртност в интернационален мащаб, след пневмонията и преждевременните раждания. Идентифицирането на вероятно разпространение на обществена болест за такова огнище би предизвестило здравните специалисти в точния миг и би подобрило разпределението на ресурси и помощ.

Но по очевидни причини наблюдението на това и други заболявания на червата е сензитивен въпрос. За хора със присъщи положения, като възпалително заболяване на червата, устройството може да обезпечи нужен мониторинг за лекарите.

Иноваторите на интелигентната тоалетна имат религия, че тя ще се трансформира в най-хубавото средство за наблюдение на здравето. В даден момент би могла да прави и оферти за метода ни на живот - да ни каже да ядем повече фибри или определени хранителни вещества, или да ни помогне да разберем каква храна е предизвикала противоположен стомашен случай, заключват от Metro.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР