Разработен през 1979 г., индустриалният сериен протокол Modbus прави комуникация

...
Разработен през 1979 г., индустриалният сериен протокол Modbus прави комуникация
Коментари Харесай

Какво представлява Modbus комуникацията?

Разработен през 1979 година, индустриалният сериен протокол Modbus прави връзка сред устройства за автоматизация допустима. Използва се с програмируеми логичен контролери или наричани в резюме PLC.

Има две съществени разновидности Modbus:

- Modbus RTU употребява серийни интерфейси за предаване на данни, най-често RS485,
- Modbus RTU употребява Ethernet съгласуваност.
Modbus RTU предава информацията по серийни линии, които свързват електронни устройства. Modbus Master (главното устройство) изисква информацията, а устройствата, които я дават, се назовават Modbus Slaves (подчинени устройства).

В общоприета мрежа има до 247 подчинени и един основен. Всеки от подчинените има свои лични неповторими адреси. Мастърът има способността да записва информация за всеки от подчинените. Подчиненото устройство би трябвало да изчака да бъде поискана информация и не може да я даде без позволение. Мастърът записва данните в регистрите на подчинени устройства и също по този начин чете данните от регистрите.

За какво се употребява Modbus?
Този общ протокол се употребява от доста устройства за ефикасна, надеждна и елементарна съгласуваност.
Сега той е стандарт в промишлеността, когато става въпрос за информационен протокол и най -достъпният метод за свързване на промишлени електронни устройства. Много производители го употребяват в разнообразни промишлености.
Най-често се употребява за подаване на сигнали от ръководещи устройства и принадлежности към системата за събиране на данни (SCADA) или главния контролер.

Modbus/TCP протоколът прави дефиницията на slave (подчинен) и master (господар) по-малко явна. Това е по този начин, тъй като Ethernet може да разреши информационна система, която работи като peer to peer връзка. Клиент и сървър са по-известните понятия в Ethernet-базирани мрежи.

При Modbus/TCP подчиненото устройство се назовава сървър, а основното - клиент. Повече от един клиент да получава данни от сървъра. Възможно е в една мрежа да има голям брой клиенти и голям брой сървъри. Също по този начин едно физическо устройство може да бъде по едно и също време клиент и сървър.

Ако търсите ефикасни решение за , доверете се на Comicon. Повече информация ще откриете на

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР