Разработен е проект, който вече е одобрен от Националния институт

...
Разработен е проект, който вече е одобрен от Националния институт
Коментари Харесай

Община Асеновград е предвидила 70 000 лв. за ремонт на покрива на Караалановото училище

Разработен е план, който към този момент е утвърден от Националния институт по национално и културно завещание (НИНКН) и координиран с Министерството на културата, за ремонт на покрива на Караалановото учебно заведение в Асеновград. За задачата са издадени и строителни позволения. В бюджета на община Асеновград са планувани 70 000 лв., с които ще се осъществя I стадий от плана.

" Чрез ремонта на покрива ще може да се резервира структурата на цялата постройката. Такава опция има сега община Асеновград, с цел да направи първата стъпка към цялостната реституция на историческата полезност. Направена е ориентировъчна количествено-стойностна сметка (КСС) за това, която сочи, че за задачата ще са нужни към 540 000 лв. ", уточни пред медии заместник-кметът по строителството в Асеновград инженер Стоян Димитров.
 Предприета е първата стъпка за реституция на Караалановото учебно заведение в Асеновград Предприета е първата стъпка за реституция на Караалановото учебно заведение в Асеновград
Предприета е първата стъпка за възстановяване и запазване на Караалановото учебно заведение в Асеновград. Изготвянето на план от проектантска...

Той добави, че сега общината води договаряния за осъществяване на плана, защото  се намира в парцел, който не е напълно общинска благосъстоятелност . Една зона от него е частна благосъстоятелност и надлежно би следвало всеки един от притежателите на постройката да взе участие при осъществяването. " Опитваме се по оптимално правилен метод да достигнем до съглашение със притежателите на останалата част от постройката. Ако не можем да реализираме такова, то ще се наложи възлагане на ремонта на покрива, след което направените разноски ще се изискат по правосъден ред. Считаме, че първо е редно да създадем опит да се споразумеем и всяка една от страните, съгласно % на собствеността, да поеме своите разноски ", изясни Димитров.

Заместник-кметът бе безапелационен, че са огледани всички вероятни разновидности за външно финансиране за цялостната реституция на Караалановото учебно заведение . Но от позиция на това, че парцелът не е напълно общински, е доста мъчно намирането и привличането на средства от Европейския съюз или по национални стратегии. " Далече сме от мисълта да бъде съборен този монумент на културата. Идеята на общината е някой ден там да стане изложбена зала, план за което имаше преди време, само че досега няма нищо осъществено ", сподели в умозаключение Стоян Димитров.

Караалановото учебно заведение е първото българско класно школо в Асеновград. То е в листата с монументи на културата от локално значение. Школото е издигнато през 1881 година от Георги Карааланов, само че постройката е употребена за учебно заведение сред 1889 година и 1906 година Проектът за цялостната му реституция планува ремонт на фасадата, вътрешно подсилване на стълбището, възобновяване на стени създаване на еркерен балкон. Направено е снимане, като са приложени снимки за достоверния тип на учебното заведение, за да бъде възобновено по този начин, както е изглеждало в предишното .

Архивните фотоси сочат, че от хайета на II етаж се е излизало на два балкона. Те са били симетрично ситуирани - единият към улицата, а другият към двора. Към сегашния миг обаче и двата липсват. Прозорците са дървени, останали без стъклопакет. Входните порти са с пролуки и неприятни механизми за затваряне. В постройката няма построен хигиеничен възел. Изготвеният план, за който ще се търси финансиране планува възобновяване на двата балкона, опазване местоположението на дървената стълба и промяна на дограма. Включено е възобновяване на дървените декоративни детайли от интериора. Естеитизирането на фасадата пък обгръща унищожаване и обновяване на развалена мазилка, боядисване, оформяне на цокъл от камък. По план е планувано даже художествено фасадно осветяване.
 Загинали и ранени след сриване на учебно заведение в Белгия (ВИДЕО) Загинали и ранени след сриване на учебно заведение в Белгия (ВИДЕО)
Най-малко един човек е умрял, а девет пострадаха при сриване на постройка на начално учебно заведение в Антверпен, Белгия, заяви организация ДПА. И...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР