Разработен е нов софтуер с изкуствен интелект за вятърни турбини,

...
Разработен е нов софтуер с изкуствен интелект за вятърни турбини,
Коментари Харесай

Изследване показва, че ИИ може да подобри ефективността на вятърните турбини

Разработен е нов програмен продукт с изкуствен интелект за вятърни турбини, който може да усъвършенства успеваемостта дотолкоз, че да зарежда цяла Албания за една година

Емил Василев преди 25 секунди 3 Сподели

Най-четени

IT НовиниМетоди Дамянов - 23:17 | 23.05.2023

Обикновена апликация в Гугъл Play се трансформирала в шпионска година след публикуването ѝ

АвтомобилиИван Давидов - 12:34 | 21.05.2023

Най-дивите коли и джипове на 80-те

IT НовиниСветлин Желев - 0:43 | 17.05.2023

Булсатком: Не дават отговор на истината изявленията, че нямаме софтуерен лиценз. Целенасочена офанзива блокира сателитната ни телевизия

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Разработен е нов програмен продукт с изкуствен интелект, който може да увеличи успеваемостта на вятърните турбини с към 0,3 %, оповестява New Scientist. Макар че това не звучи доста, в случай че всички вятърни турбини по света получат този софтуерен ъпгрейд, те ще генерират задоволително спомагателна сила, с цел да обезпечат задоволително електричество за зареждането на една скромна по мярка страна като Аблания за цяла година.

Основният проблем на вятърните турбини (освен противоречивата им устойчивост) е, че те би трябвало да са ориентирани непосредствено против вятъра, с цел да обезпечат оптималната мощ. Понастоящем това е доста мъчно постижимо, защото вятърните турбини са тежки и големи неща.

Повечето вятърни турбини се насочват към вятъра посредством комплицирани системи за ръководство и аеродинамичен дизайн. Роторът на турбината, състоящ се от няколко лопатки е инсталиран на хоризонтална или отвесна ос, която може да се контролира по посока напразно. Сензори, като анемометри и ветропоказатели, дефинират посоката и скоростта напразно, като изпращат тази информация към системата за ръководство на турбината. Въз основа на тези данни системата за ръководство командва задвижването за отклонение, което завърта цялата турбина към вятъра. Това непрестанно наблюдаване и контролиране подсигурява, че турбината добива оптимално количество сила, като поддържа оптимално сходство с посоката напразно.

Това начинание не е безпроблемно и в множеството случаи вятърните турбини рядко се разполагат непосредствено против преобладаващия вятър. Новият програмен продукт с изкуствен интелект има за цел да усъвършенства това доста, като комбинира съществуващите реактивни системи на вятърните турбини с благонадежден планиран детайл, изчислен от изкуствения разсъдък. Разгръщането на тази техника в международен мащаб би могло да докара до фрапантно нарастване на производството на електрическа енергия, възлизащо на 5 тераватчаса годишно. New Scientist показва, че това се равнява на количеството електрическа енергия, което Албания употребява годишно.

Това е забавно и идва в светлината на други софтуерни усъвършенствания на вятърните паркове, които биха могли да подобрят успеваемостта си с дребни стъпки, само че в случай че се ползват на едро, тези дребни икономии се натрупват. Например, инженери от Масачузетския софтуерен институт са създали средство, което разрешава на вятърните турбини да работят в екип, а не като обособени единици. Понастоящем множеството вятърни паркове са ситуирани по този начин, че водещите турбини могат да въздействат на другите в посока надолу по вятъра.

Разработвайки нов логаритъм, те откриват, че нарастването на енергийната мощ на дадена апаратура е към 1,2% като цяло и 3% при оптимални скорости напразно. Алгоритъмът може да се употребява във всяка вятърна електроцентрала, а заради възходящия брой вятърни електроцентрали, създавани за реализиране на амбициозни цели в региона на климата, капацитетът за внедряването му се уголемява бързо.

Според откривателите използването на нарастването на силата с 1,2 % към всички съществуващи вятърни паркове в света би било еднакво на прибавянето на над 3600 нови вятърни турбини. Това би генерирало задоволително сила за към 3 милиона семейства и би довело до обща облага от съвсем един милиард $ годишно за производителите на сила.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР