Разпространявал се три пъти по-бързо от предишните вариантиЩамът засяга предимно

...
Разпространявал се три пъти по-бързо от предишните вариантиЩамът засяга предимно
Коментари Харесай

„Омикрон“ връща вирусната истерия

Разпространявал се три пъти по-бързо от предходните разновидности
Щамът визира най-вече младежи и неимунизирани

Има над 50 разновидности

След глътка въздух, обвързвана с отминаването на четвъртата вълна на COVID-19, нов вариант “Омикрон” ни върна вирусната нервност. В момента вирусолозите нямат отговор дали имунизациите ще ни предпазят от разновидностите на варианта, както и какъв брой тежко ще боледуват инфектираните. Все още не се знае и дали е по-смъртоносен от познатите ни вариaнти.

Новият вид е доста по-заразен и е евентуално до месец да стане доминантен в света, безапелационни са специалисти в региона на имунологията. Засега няма данни дали “Омикрон” “пробива” имунизациите, споделиха учените. Според тях най-вероятно имунизираните ще бъдат предпазени изключително, в случай че имат и трета доза, само че за преболедувалите ще бъде рисково.

Южноафриканците, които са се заразили с новия вариант “Омикрон” на COVID-10, не боледуват тежко, предадоха ДПА и ТАСС, като цитираха Южноафриканската здравна медицинска асоциация. Случаите на инфекцията не са съществени, съобщи ръководителят на асоциацията Анжелик Кутзи пред Би Би Си. “Пациентите се оплакват най-много от болки в тялото и отмалялост, мощна отмалялост. Това следим при по-младото потомство, а не е при по-възрастните хора,” изяснява тя. Заразените с новата вариация не са настанявани непосредствено за лекуване в болница. Притесненията са по какъв начин ще се отрази новият вариант на възрастните хора и на тези със съпътстващи болести като диабет или сърдечни заболявания.

Новият вариант на COVID-19 - “Омикрон”, се разпространявал към 3 пъти по-бързо от предходните. Това сочат последните данни, които са получени от Южна Африка тази нощ, разгласи проф. Радка Аргирова, член на експертния съвет към министъра на опазването на здравето. Според нея вариантът визира най-вече младежи и неимунизирани.

“Знаем, че има над 50 разновидности. Част от тях ги знаем от “Делта” и “Алфа” разновидностите. Знаем какво могат да причинят тези мутации”, сподели проф. Аргирова.

За да се противопоставим на новия вид на COVID-19 - “Омикрон” ще е нужно слагането на трета доза ваксина, съобщи пред Българска национална телевизия шеф на Детското поделение на белодробната болница “Св. София”. Според нея имунизираните ще бъдат предпазени, само че разновидността ще е рисков за преболедувалите.
Проф. Тодор Кантарджиев пред “Труд”: Чакаме отговор има ли имунно бягство


Проблемът е, че новият вариант идва от Южна Африка, където болните от СПИН са прекалено много. Това значи, че коронавирусът дълго време е бил в подобен вид пациенти и с това могат да се изясни огромният брой разновидности. От откритите 50 разновидности в новия вариант, 30 са в S протеина. През тази седмица ще би трябвало да се дефинират точно тези разновидности и тяхното въздействие. Очакваме и отговор на въпроса съществува ли феномена на имунно бягство, т. е дали не е понижено действието на имунизациите и по какъв начин работи новия вариант върху преболедувалите.

Вече е на няколко континента
Мутациите могат да създадат имунизациите неефективни
Няма данни дали провокира по-тежко заболяване



Броени дни след откриването на новия вид на ковид - “Омикрон”, в Южна Африка, той към този момент се популяризира на няколко континента. По данни към през вчерашния ден инфектирани с него са засечени в Австралия, Хонконг, Израел, Ботсвана и редида европейски страни - Англия, Германия, Италия, Белгия. За момента “Омикрон” не е регистриран в Съединени американски щати, само че съгласно учените евентуално към този момент е публикуван и зад океана, оповестява Ройтерс.

СЗО класифицира “Омикрон” като “предизвикващ безпокойство” вид и предизвести, че е допустимо той да се популяризира по-бързо от останалите разновидности на ковид.

Засега “Делта” остава доминантен в света, само че не е ясно дали “Омикрон” ще успее да го измести. Той има над 30 разновидности, освен това и в елементи от вируса, към които са ориентирани основаните до момента ваксини.

Възможно е тези разновидности да създадат познатите лекувания на COVID-19 неефективни. Същевременно пробните хапчета против вируса - на Pfizer и Merck, нападат елементи от вируса, които не са изменени във разновидността “Омикрон”, и тези медикаменти могат да се окажат още по-важни, в случай че имунитетът от ваксини и превозване на заболяването бъде понижен.

Учените изясняват, че ще отнеме няколко седмици дефинирането на вида болест, причинявана от “Омикрон”, както и установяването какъв брой инфектиран е този вид и до каква степен се е популяризирал. Но най-големият въпрос, към този момент без отговор, е дали имунизациите ще продължат да подсигуряват отбрана. Както и дали прекаралите COVID-19 ще имат имунитет и против “Омикрон”.

Специалистите все още нямат отговор и дали “Омикрон” ще провокира по-лека или по-тежка форма на ковид.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР