Разпространеният по БНТ на 10 август случай на български сезонни

...
Разпространеният по БНТ на 10 август случай на български сезонни
Коментари Харесай

Инспекцията по труда след репортажа на БНТ: Случаят в Швеция съдържа всички сигнали за измама при търсене на работа

Разпространеният по Българска национална телевизия на 10 август случай на български сезонни служащи в Швеция, които настояват, че са оставени без заслон, работа и приходи, както е показан в медиите съдържа всички белези на машинация, за които Инспекцията по труда неведнъж е обръщала внимание.

Лицата, по техни данни, са уверени да заминат от физическо лице без да имат информация то да е представител на записана в Агенцията по заетостта компания медиатор, дружество, което обезпечава краткотрайна работа или на шеф, който ще командирова в границите на даване на услуги. Заплатили са такса, каквато при законосъобразно изпращане или командироване не може да бъде желана от лицата, търсещи работа. Заминали са без каквито и да е писмени документи, в които да са контрактувани изискванията им на труд и престояване в приемащата страна, да са налични данните на изпращащия ги, на работодателя в приемащата страна. При липса на тези данни Инспекциите по труда и в България, и в приемащата страна, са в справедлива неспособност да осъществят надзор.

Въпреки неналичието на задоволително информация за реализиране на надзор, Инспекцията по труда се самосезира и се поставят старания да се открият повече данни за метода на изпращане на групата, с цел да бъде осъществена инспекция в границите на пълномощията на Агенцията. Прави се опит и за идентифициране на работодателя в Швеция за сигнализиране на локалните контролни органи.

Повече информация за правата и отговорностите на търсещите работа мобилни служащи се разгласява от време на време в уеб страницата на Инспекцията по труда. Такава може да бъде открита и на

Случаят съответства със основаването на малко управление за обективна сезонна работа от Европейския орган по труда (ЕОТ). Част от него е чек лист с въпроси, отговорите на които насочват дали изпращането за сезонна работа в границите на Европейския съюз е законосъобразно. В брошурата са разказани съществени права, които жителите на Европейски Съюз или жители на страни отвън Европейски Съюз, които законно обитават в страни от Европейски Съюз, имат. Информацията обръща внимание и на равното отнасяне на служащите, общественото обезпечаване, изискванията на труд и живот и други Публикувани са и линкове към потребна информация и към данни на институции, с които лицата могат да се свържат при нарушени техни права и които са налични при онлайн разпространяването на брошурата.

" Вашето управление за обективна работа “ е създадено в границите на акцията " Права през всички сезони “, ориентирана към повишение на осведомеността на мобилните сезонни служащи и техните работодатели по отношение на правата и отговорностите им. Инспекцията по труда е сътрудник на Агенцията по заетостта в провеждането на акцията за България. Публикациите за акцията в обществените мрежи могат да бъдат открити посредством хаштаг #Rightsforseasons.

Информация за изискванията на труд в страните членки е оповестена и на уеб страницата на Мрежата за съдействие сред европейските служби за претовареност, в рубриката " Условия на живот и труд “

Информация за акцията се разгласява и в особено основана секция на Европейския орган по труда
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР