Разпродажбите на финансови акции на световните фондови борси спряха във

...
Разпродажбите на финансови акции на световните фондови борси спряха във
Коментари Харесай

Банковите акции на световните борси загубиха 465 млрд. долара около фалита на Silicon Valley Bank

Разпродажбите на финансови акции на международните фондови тържища стопираха във вторник след двудневното изтриване на пазарна капитализация за близо 465 милиарда $, оповестява Блумбърг.

Акциите на европейските банки се стабилизираха след спад в понеделник. По време на първата половина на днешната търговия акциите на европейските банки се колебаеха сред облаги и загуби. Акциите на английската HSBC Holdings Plc се намаляват с 1,3% на търговия в Лондон, до момента в който на испанската CaixaBank се покачват с 0,5%. Credit Suisse Group AG беше изключение, като нейните акциите в началото се сринаха с над 8% преди спада да се ограничи до към 4%, откакто тя съобщи, че е идентифицирала " основни недостатъци " в предходни си корпоративни отчети и приема проект за поправяне.

Акциите на кредитните институции в Съединени американски щати демонстрират признаци на възобновяване по време на извънборсовата търговия на Уолстрийт. Акциите на First Republic Bank регистрират отскок с 28% след вчерашен срив с близо 62 на 100. Акциите на PacWest Bancorp пък скачат с 40%, а на Western Alliance Bancorp - с 22%. Повишение бележат и акциите на огромни кредитори като Bank of America Corp. и Citigroup Inc.

Рано сутринта пък показателят MSCI на районните финансови акции в Азия се намали с 3%, като акциите на Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. спаднаха в Япония с 6,9%, а на южнокорейската Hana Financial Group Inc. - с 3,9%.

Колапсът на Silicon Valley Bank провокира съществени спадове в петък и понеделник заради опасения, че и други банки може да се сблъскат с дефицит на финансиране заради загуби по притежаваните от тях облигации, даже когато политическите водачи се пробваха да уверят пазарите, че няма риск от болест. Доходността на държавните облигации се колебаеше след спад в понеделник на фона на упованията, че Федералният запас ще се въздържи от повишението на лихвите по-късно този месец заради разтърсванията в банковата система.

Съвкупната пазарна стойност на фирмите, включени в MSCI World Financials Index и MSCI EM Financials Index, спадна с към 465 милиарда $ по време на търговията в петък и понеделник. Регионалните банки в Съединени американски щати бяха измежду най-силно засегнатите по време на търговията в понеделник, като KBW Regional Banking Index потъна със 7,7% - най-рязък спад юни 2020 година насам.

В рамките на три следващи сесии на търговия акциите на First Republic Bank се сринаха с съвсем 73%, което направи основаната в Ню Йорк банка най-губещата в знака MSCI World Financials за този интервал.

По-рано през днешния ден организация " Мудис " сложи дълготрайните кредитни рейтинги на FRB и на още пет американски банки за преразглеждане в посока на намаляване.

Големите банки в Северна Азия обаче имат най-вече " най-малък риск от ненадейно всеобщо приключване на депозити, което смаза Silicon Valley Bank “, като се имат поради техните солидни депозити, смеси от активи и ликвидност, означи анализаторът Франсис Чен от Bloomberg Intelligence.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР