Разпределението на специалните права на тираж (СПТ) между страните членки

...
Разпределението на специалните права на тираж (СПТ) между страните членки
Коментари Харесай

Започва отпускането на 650 млрд. долара от МВФ за страните-членки

Разпределението на специфичните права на тираж (СПТ) сред страните членки на МВФ в размер на 650 милиарда $, утвърдено при започване на месеца, влезе в действие, оповестява РБК.

От отпуснатите средства 275 милиарда отиват за разрастващите се страни, в това число 25 милиарда за членовете на Оперативно-наблюдателно дело и Грузия. Русия получи към 17,5 милиарда $.

СПТ са нефизическо средство за платежни курсове на фонда. Курсът на СПТ се дефинира всекидневно въз основа на обменните курсове на $, еврото, йената, лири стерлинги и юани.
 МВФ избавя международната стопанска система след ковид? МВФ избавя международната стопанска система след ковид?
Международният валутен фонд (МВФ) утвърди 650 милиарда $ за възобновяване на международната стопанска система след пандемията от ковид,...

Сега в обращение са 204 милиарда СПТ, което подхожда на 290 милиарда $. Общият брой на СПТ ще доближи 660 милиарда. За финален път МВФ отпусна СПТ през 2009 година, след международната финансова рецесия.

Делът на страните в разпределението на СПТ подхожда на квотите в МВФ - дялове в капитала на фонда. Така да вземем за пример в Съединени американски щати е 17,4%, в Русия - 2,71%. Размерът на акциите се пресмята по формула, която регистрира Брутният вътрешен продукт на страните, платежния баланс и интернационалните запаси.

За да се възползват от СПТ отвън МВФ, страните би трябвало да ги обръщат. Те могат да купуват и продават СПТ, да ги обменят, да ги трансферират гратис.

Както изясни София Донец, основен икономист на Renaissance Capital за Русия и Оперативно-наблюдателно дело, има няколко метода за монетизиране на специфичните права на тираж: продан на твърда валута по двустранно съглашение с друга страна или осъществяване на редица условия на МВФ и приемане на валутно финансиране по кредитната стратегия на фонда.

Още от АМЕРИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР