Разпределението на пари за детските градини и училища вече ще

...
Разпределението на пари за детските градини и училища вече ще
Коментари Харесай

Бюджетът за детски градини и училища вече не се дава само на брой деца

Разпределението на пари за детските градини и учебни заведения към този момент ще става по нов модел. Това беше решено от държавното управление, с одобряване на промени в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение.
Според смяната средствата ще се разпределят към виновните за харченето им институции освен на база на броя на децата и учениците и стандартите за дете и възпитаник, само че и на база брой групи/паралелки, брой институции и стандарти за група/паралелка и институция. Този механизъм обезпечава по-висок финансов запас на дребните детски градини и учебни заведения, тъй като размерът на финансирането към този момент не е привързан единствено с броя на децата и учениците, показват от Министерския съвет.
Средствата по стандартите за брой институции, брой групи/паралелки и брой деца/ученици се поправят с районен коефициент, чийто размер се дефинира съгласно броя на популацията в общинския център и отдалечеността му от град с население над 100 000 поданици и от регионален град. При използването на този коефициент дребните и отдалечени общини получават спомагателни средства.
Въвежда се и механизъм, посредством който се обезпечават спомагателни средства за работа с деца и възпитаници от уязвими групи. Предвижда се опция паралелките в учебните заведения, които получават в допълнение финансиране за работа с деца и възпитаници от уязвими групи и в учебните заведения с паралелки за придобиване на подготовка по предпазените от страната специалности, както и такива, за които се чака дефицит на пазара на труда, да бъдат образувани с по-малък брой възпитаници.
Променя се и редът за в допълнение финансиране на предпазените детски градини и учебни заведения заради смяната в общия механизъм на финансиране на институциите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР