Разпределението на допълнително отпуснатата на Община Видин от държавата субсидия

...
Разпределението на допълнително отпуснатата на Община Видин от държавата субсидия
Коментари Харесай

Общинските съветници във Видин приеха актуализацията на поименния списък за капиталови разходи

Разпределението на в допълнение отпуснатата на Община Видин от страната дотация в размер на 655 000 лева за финансови разноски, бе гласувано през днешния ден от Общинския съвет.

Одобрени бяха и други допълнения и корекции в Поименния лист за финансови разноски. С това решение се обезпечават средства за ремонт на учебни заведения, на общинска инфраструктура, както и на пространства за здравни кабинети в 17 обитаеми места.

С измененията в Поименния лист за финансови разноски се плануват средства: за ремонт на входното стълбище и на покрива на Средно учебно заведение „ Петко Рачов Славейков “ – общо 65 000 лева.; за осъществяване на инженеринг на кухненски блок в ГПЧЕ „ Йордан Радичков “, за потребностите на Домашния обществен патронаж и Диетично-социалната кухня – спомагателни 60 000 лева.; за ремонт на алеята в Крайдунавския парк от Колодрума до Речна гара – 135 438 лева.; за поправки на улица „ Железничарска “ в град Видин – 309 000 лева, на улица „ Лило Панов “ в кв. „ Акджамия “ – 30 000 лева, на околоблоково пространство и паркинг в ж.к. „ Бонония “, бл. 12 – 15 000 лева.; за доставка и монтаж на водогреен казан за Основно учебно заведение „ Любен Каравелов “ – 48 000 лева В актуализацията са включени средства за осъществяване на поправки на две учебни заведения в град Дунавци – ОУ „ Христо Ботев “ (211 180 лева.) и Професионална гимназия по селско стопанство „ Г.М. Димитров “ (228 799 лева.). Те са обезпечени след подадени от образователните заведения планове пред Министерството на образованието и науката, които са били утвърдени за финансиране.

В първичния лист за финансови разноски, признат от Общинския съвет на 15.04.2022 година, бяха заложени средства за отделяне на здравни кабинети в 16 обитаеми места в Общината. Сега се отпускат по 15 000 лева за ремонт, обзавеждане и съоръжение на пространства за здравни кабинети и в останалите села – Акациево, Ботево, Войница, Въртоп, Гайтанци, Генерал Мариново, Динковица, Долни Бошняк, Дружба, Жеглица, Ивановци, Капитановци, Новоселци, Пешаково, Плакудер, Търняне и Цар Симеоново.

На извършеното през днешния ден съвещание общинските съветници оправомощиха кмета на Видин доктор Цветан Ценков да взема всички решения, свързани с банковото обслужване на Общината. „ Съгласно напътствията на министъра на финансите, в случай че в бъдеще решим да сменим банката, която обслужва Общината, е належащо да имаме глобата на Общинския съвет “, изясни доктор Ценков.

Общинският съвет одобри доклада за касово осъществяване на бюджета на Община Видин за 2021 година, както и докладите за осъществяването на сметките за средства от Европейския съюз, на финансовите разноски и за положението на общинския дълг. Съветниците бяха осведомени и с информация по отношение на осъществяването на общинския бюджет за интервала 1.01.2022 – 30.06.2022 година

Взети бяха и няколко решения, свързани с изпълнявани от Общината планове. Във връзка с план „ Изпълнение на енергоспестяващи ограничения за постигане на постройка с близо до нулевото ползване в „ Св. св. Кирил и Методий – гр. Видин “, Общински съвет даде единодушие да бъде публикуван запис на заповед в интерес на Министерството на енергетиката. Това е належащо изискване за приемане на предплатеното заплащане в размер на 703 883,40 лева, изясни заместник-кметът на Община Видин Десислава Тодорова, която обясни детайлности за плана. Тя означи, че следва до няколко дни да бъде оповестена публичната поръчка за избор на реализатор на строително-монтажните работи. Заместник-кметът акцентира, че след осъществяването на плануваните действия – саниране, замяна на дограма, замяна на ел. апаратура, геотермално отопление, слагане на слънчеви панели на покрива и други – ще имаме една съвременна учебна постройка с енергиен клас „ А+ “.

Общинските съветници утвърдиха Общината да кандидатства по процедурата „ Топъл обяд “. Гласувани бяха оферти и по отношение на план „ Патронажна грижа + “ – за удължаването му с шест месеца по Направление 1 и за зареждане на извънбюджетна сметка по плана.

Местният парламент също по този начин даде „ зелена светлина “ за започване на процедура за възлагане на публичен транспорт на пасажери по 15 автобусни линии от одобрената общинска транспортна скица, призната с решение на Общински съвет, както и за осъществяване на конкурс за възлагане на публичен транспорт на пасажери по спомагателна автобусна линия №2 „ кв. „ Нов път “ – ж.п. гара – кв. „ Нов път “.

Взето бе още решение на Професионалната техническа гимназия „ Васил Левски “ да бъде предоставена за безплатно ръководство цялата постройка, в която образователното заведение се обитава от предходната образователна година. Досега два от етажите се употребиха от нефункциониращото към този момент Основно учебно заведение „ Отец Паисий “, което бе преобразувано посредством обединение със Средно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “. С даването на общинския парцел за ръководство на Професионалната гимназия образователно-възпитателният развой и индустриалната процедура на учениците ще бъдат изцяло обезпечени, като ще се подсигурява и положителното стопанисване на сградния фонд.

Общинският съвет утвърди предлагането на Временната комисия по символиката митрополит Филарет Видински (1921-1987 г.) да бъде почетен посмъртно със званието „ Почетен жител на Видин и общината “.

Единодушно общинските съветници гласоподаваха и декларация, в която показват безпокойството си от положението на някои от дигите и речните корита в Община Видин. В декларацията, която е адресирана до министъра на околната среда и водите инж. Росица Карамфилова и до регионалния шеф на Видин Огнян Асенов, се желае съставяне на комисия и взаимна инспекция на положението на дигите и речните корита, като на база изработен оглед от страна на способените институции да се разпореди тяхното разчистване, подсилване и подобряването на експлоатационните им качества.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР