Разпределението на близо 1.7 млрд. евро по проекти, свързани с

...
Разпределението на близо 1.7 млрд. евро по проекти, свързани с
Коментари Харесай

ГЕРБ вдигнаха шум за €1.7 млрд. в енергетиката, с ДПС искат да ги контролират през комисия

Разпределението на близо 1.7 милиарда евро по планове, свързани с енергетиката, доведоха до ново напрежение сред сътрудниците в ръководството. В сряда от ГЕРБ показаха опасенията си, че държавното управление приготвя разпределението на средствата посредством планове през териториалните проекти за развиване на въглищните региони на близки до „ Продължаваме промяната – Демократична България “ компании. 

Това докара до диалог сред премиера Николай Денков и Бойко Борисов, в който министър-председателят е „ успокоил “, по думите на Борисов, за това по какъв начин ще бъдат дефинирани проектите.
Приемането им беше отсрочено за петък,
а ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи преди началото на работата в пленарната зала, че чака анулацията на някои текстове.

Има няколко неща, които ни смущаваха, той (Денков – б.р.) одобри причините ни и точно по тази причина през днешния ден подкомисията за надзор на еврофондовете ще превърнем в комисия. Изреченията, които ни смутиха и той се съгласи, че би трябвало да се трансформират, се надявам в петък на Министерски съвет да ги трансформират. Аз мисля, че акад. Денков разбра какво му споделям “, сподели Борисов, представен от БНР.

По думите на Борисов Денков е приел причините на ГЕРБ и терзанията им за това
по какъв начин ще бъдат разпределени средствата
и ги е уверил, че ще бъдат изменени изреченията, които съгласно ГЕРБ са притеснители.

Едно от изреченията, които смущават ГЕРБ, е „ въз основа на получените вложения, които да бъдат подкрепени “.

Сиреч, дава се един показателен лист на близки компании или част от тях, доста близки до ръководещите, които за нас е необичайно, че са се появили там “, изясни Борисов.

Другото терзание е обвързвано с „ фиктивен развой на избор и оценка “, което по думите на Борисов значи, че в този момент се появяват едни компании, които аплайват за над три милиарда лв. и които по-късно ще бъдат оценени официално.

Това е и повода ГЕРБ, по-късно подкрепени от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия,
да изискат непрекъсната комисия в Народното събрание, която да управлява разпределението на средствата.
Затова ще има комисия в Народното събрание, която да прегледа всички тези неща, тъй като задачата на териториалните проекти е подкрепяне на местата, където има проблем. Ще бъдат закрити работни места. Аз имам вяра на акад. Денков и се надявам, че още в петък на Министерски съвет тези две фрази ще изчезнат, сподели Борисов.

Той добави, че се „ надява “ грешката да е била позволена несъзнателно, а
Денков го е уверил, че парите няма да отидат в авансово избрани компании.
Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев държавното управление се готви да раздаде 1.7 милиарда евро на компании, които „ никой не знае какви са, от кое място пристигнаха, по кое време участваха в търг, имало ли е въобще търг, по какъв начин са подбирани тези фирми… “.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ съобщи, че още веднъж се показва непросветеност във връзка с териториалните проекти за въглищните райони и ГЕРБ залита по риториката на „ Възраждане “, която против вложенията в тези райони.

Относно компаниите, които са декларирали капиталово желание, той съобщи, че те не са получатели на средства.

„ Те са споделили своето капиталово желание, това са техни капиталови проекти. Под никаква форма не ги прави бенефициент по териториалните проекти, не е имало някакъв механизъм за отсяване. Всеки, който е декларирал някакво капиталово желание, е намерил някакво място в този показателен лист с планове. Обезпокояващо е, че вложители, които дръзват да споделят своите планове, биват хулени “, изясни той и отхвърли да е работил в една от компаниите, декларирали капиталово желание.

За водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разногласието сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за въглищните райони е поради това по какъв начин да бъдат разпределени парите по Плана за възобновяване и резистентност.

„ Ако някой е имал подозрение какво държи сглобката до през днешния ден, през днешния ден би трябвало към този момент да прогледне. Това е разпределянето на порциите на властта и кражбата на публични пари. Виждате абсурда сред ръководещите две партии за това, че „ Продължаваме промяната “ са написали в Плана за възобновяване и резистентност собствен кръг от компании, които да получат огромния къс от парите, свои спонсори. Имитацията от страна на Борисов на рецензия към „ Продължаваме промяната “ свършва сега, в който влязат в зала и с гласовете на ГЕРБ всичко това се взема решение “, сподели тя.
Българска социалистическа партия ще поддържа предлагането, подкомисията за ръководство на еврофондовете
да се трансформира в комисия, само че счита, че това няма да даде резултат, защото на следващия ден е крайният период за предаване на териториалните проекти за въглищните региони в Еврокомисията.

Всички знаем, че има закъснение във връзка с Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), като законопроектите, свързани с правосъдната система и енергетиката. Тази заран се чух с господин Борисов, мисля, че изчистихме това неразбирателство, изясни министър председателят Николай Денков.

Вчера министър председателят Денков съобщи пред медии, че въпросните компании, които тормозят ГЕРБ, са декларирали капиталови планове след обществена процедура. Това кой ще получава средства може да стане известно най-рано следващата година, когато ще бъдат отворени стратегиите за кандидатстване.

За наблюдаващите остават голям брой въпроси, като да вземем за пример това от какво е засегнат Борисов, за какво е засегнат, има ли учредения за терзание.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР