Разпра избухна между главния прокурор Иван Гешев и шефа на

...
Разпра избухна между главния прокурор Иван Гешев и шефа на
Коментари Харесай

Щур скандал между Тошко Йорданов и Гешев в парламента!

Разпра избухна сред основния прокурор Иван Гешев и шефа на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов в правната комисия в Народното събрание.

Тошко Йорданов се обърна към обвинител номер 1 с думите:

" Осъзнавате ли в каква обстановка поставихте себе си и прокуратурата? На вас законът ви разрешава да кажете, че не сте нахлули в президентството или че не ползвате бюрото по отбрана като персонална преторианска армия. Законите се вършат да служат на гражданското общество. Вие нарушихте неписания контракт сред жителите и институциите, трансформирайки бюрото по отбрана във ваша преторианска армия и нахлувайки в президентството. Оценката беше дадена от хората предходната година, когато 6 месеца хората бяха на площадите, искайки оставката ви. Законите се вършат в националното заседание. Вие очевидно сте срещу. Но има политическа воля и ще бъде извадено бюрото и върнато в правосъдната власт ".

Гешев отговори:

" Много мъчно да отговориш на политически тези с юридически причини. Не може да се прави разлика на база на критерии отвън закона. Законите се съблюдават положителни или неприятни, такива каквито са все още. Не може да се прави разлика на база критерии отвън закона. Това, което описвате е политически неправилно, само че е законосъобразно. Българският наблюдаващ прокурор и два български съда са решили, че е законосъобразно. Ако в миналото се дадат разнообразни критерии ще съблюдаваме такива, каквито въведете вие. Ако в миналото се промени законодателството и се вкара, че законът ще се ползва за едни, а за други не, ние ще спазим закона. Сега " преторианска армия " е политическа оценка. Вие имате право. Вие сте политик. Аз нямам право да влизам в политически оценки. Това не е по този начин. Защо ме охраняват? Познавате господин Рашков. Можете да питате. Той разполага с нужната информация. Никой не ме карал да ставам основен прокурор. Аз не се тормозя дали ще ме охраняват. Надявам се да не е от прочувствени аргументи. Направете по този начин, че да сме първата страна в Европейски Съюз, в която да не се охранява основния прокурор. Не ме е боязън.  Надявам се да бъде взето рационално решение. "

Тошко Йорданов отвърна:

" Думите ви щяха да има смисъл, в случай че не прилагахте изборно закона. Няма следствие за кюлчета, фотосите и за Мата Хари. Много елементарно може да разберете коя е, има записи. Вие прилагате изборно закона. Разследвате едни и си затваряте очите за други. Така че репликата ви няма стойност. "  

Гешев отвърна:

" Всичко което, е законно е морално. Да ви обясня, не основният прокурор проверява в България. След промяната на правосъдния министър Христо Иванов при държавното управление на Бойко Борисов през 2016 година българският основен прокурор е административен началник. След промените по прокурори, които взима самостойни решения. "  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР