Разпорежданията за преизчислените от 1 октомври т.г. пенсии ще бъдат

...
Разпорежданията за преизчислените от 1 октомври т.г. пенсии ще бъдат
Коментари Харесай

Ето как да разберете дали пенсията ви е увеличена от 1 октомври

Разпорежданията за преизчислените от 1 октомври т.г. пенсии ще бъдат налични на страницата на Националния застрахователен институт на 3 октомври (понеделник), оповестиха от Национален осигурителен институт.

В разпореждането ще бъдат посочени:

- изходните данни, въз основа на които се пресмята базовия размер на пенсията, съгласно нормативните изисквания; 

- метода на пресмятане на базовия размер на пенсията;

- процентите, с които базовият размер на пенсията се усилва за всяка календарна година, последваща годината на разпределяне на пенсията (съответно – след 2007 г.)

- сравняването на преизчисления към 01.10.2022 година размер на пенсията с размера ѝ към 30.09.2022 година и определянето на по-високия от тях.

Разпорежданията ще бъдат налични за лицата, разполагащи с личен идентификационен код -  Справка за издадени пенсионни разпоредби по ЕГН и ПИК.

Изплащането на пенсиите посредством пощенските клонове ще бъде в интервала сред 7 и 20 октомври.

Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат осъществени на 7 октомври.

Национален осигурителен институт към този момент разгласи механизма, по който ще бъдат преизчислени пенсиите. Той е оповестена на интернет страницата на Национален осигурителен институт в менюто  " Актуално " - Информация за механизма за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври 2022 г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР