Разпоредбите, регламентиращи работата от разстояние, са отдавна разписани в българското

...
Разпоредбите, регламентиращи работата от разстояние, са отдавна разписани в българското
Коментари Харесай

Разпоредбите, регламентиращи работата от вкъщи, са отдавна разписани в българското законодателство

Разпоредбите, регламентиращи работата от разстояние, са от дълго време написани в българското законодателство и съгласно тях работодателят е длъжен да обезпечи идентични условия на труд за всички свои служащи и чиновници, без значение дали работното им място е у дома или в помещение на предприятието.

Това сподели за Plovdiv24.bg Атанас Чернаев, шеф на Инспекцията по труда в Пловдив, във връзка инспекциите, които инспекцията стартира за работещите " home office ". Работeщите от своя страна имат същите права и отговорности като сътрудниците си, които поставят труд в самото дружество.

Условията, свързани с обезпечаването на работното, техническото и различен тип съоръжение на работното място, отговорностите и разноските по поддръжката му и други, се уговарят с трудов контракт за работа от разстояние, съглашение към трудов контракт или в групов трудов контракт.

Различното сега е, че пандемията изведе на дневен ред работата от разстояние като една от противоепидемичните ограничения. Използването на този метод на организация на труда се разшири и се повдигнаха въпросите за изискванията на труд на работещите у дома.

За да отговори на публичните упования, Инспекцията по труда възнамерява да включи и работодатели, въвели работа от разстояние, в кръга на тези, които ще бъдат тествани посредством създадения от Агенцията новаторски метод на надзор - посредством въпросници за самоконтрол.

Чрез този метод на надзор се цели възстановяване изискванията на труд, без да се постанова инспекция на място в обекта на надзор, а в тази ситуация в дома на работещите. Иновативния способ е създаден по план " Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “, Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси “, финансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд, и основан главно на предварителната защита.

При този метод на надзор на работодателите се изпращат въпросници за самоконтрол съгласно тематиката на инспекцията. При попълването им те могат да открият сами има ли несъответствия във връзка с трудовото законодателство в предприятията им и да ги отстранят преди вероятно осъществяване на физическа инспекция.

Такава ще се възнамерява единствено в някои предприятия въз основата на разбор на отговорите, осъществен от специфичен програмен продукт и според методика, създадена също по плана. Работодателите ще имат минимум месец, с цел да отстранят несъответствията без да има риск за налагане на наказания. Целта е да бъдат усъвършенствани изискванията на труд в доста повече предприятия, в сравнение с могат да бъдат обхванати от контрола.

Софтуерът разрешава да бъдат изпращани към този момент създадени по дадена тематика въпросници за самоконтрол, както и да бъдат генерирани нови въпросници. Конкретно за работата от разстояние следва да бъде генериран нов въпросник. След това той ще бъде изпращат на работодатели, за които в общия надзор е открито, че са въвели работа от разстояние или активността им допуска потреблението на този метод на полагане на труда, да вземем за пример IT сферата.

Спецификата на контрола при работа от разстояние, който е обвързван наложително с предварителна спогодба с работещия, с цел да бъде тествано работното място в дома му, крие риск обичайните инспекции да не бъдат доста ефикасни, защото се губи резултатът на изненадата.

В този смисъл упованията са новаторският метод на надзор, който не изисква посещаване на място, само че в това време подтиква работодателите сами да усъвършенстват изискванията на труд, с цел да избегнат възможни бъдещи наказания, да бъде доста по-ефективен.

Контролните органи на Инспекцията по труда остават разполагаем при нужда – да вземем за пример при сигнал от чиновник, изявено предпочитание от негова страна да бъде посетено работното му място вкъщи, или в случай че се открият основни несъответствия и се постанова физическа инспекция, да извърши такава. Голяма част от обсега на контрола, касаещи работата от разстояние обаче могат да бъдат осъществени и при работодателя, без да се постанова посещаване в домовете на хората.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР