Разположена върху площ от близо 50 дка, крепостта Кракра“ в

...
Разположена върху площ от близо 50 дка, крепостта Кракра“ в
Коментари Харесай

Крепостта „Кракра“ в Перник – една от най-големите в България - снимки

Разположена върху повърхност от близо 50 дка, крепостта „ Кракра “ в Перник е една от най-големите в България.

Мястото на крепостта в далечното минало е било със мощно стратегическо значение, като тя е служила по едно и също време и като барикада, и като резиденция, съобщи кореспондент на БГНЕС.

 Крепостта „ Кракра “ в Перник – една от най-големите в България

Средновековната пернишката цитадела Кракра носи името на българския придворен, пълководец и изтъкнат болярин Кракра, живял през втората половина на X и началото на XI век, и водил независими военни дейности против Византийската империя. Кракра е държател на града по време на ръководството на цар Самуил, а във византийските летописи е описван като правоверен и почтен мъж, чудесно квалифициран за военни каузи и нетърпящ подкупността.

Кракра е възпят в доста граовски национални песни. Петко Славейков пък написа епоса „ Кракра Пернишки “ , а патриархът на българската литература Иван Вазов поемата „ Самуил, или мечтания на Перник “. Сред краеведите има и такива, които считат, че първообразът на доста известния в Пернишко Крали Марко в действителност е самият Кракра.

 Крепостта „ Кракра “ в Перник – една от най-големите в България

Крепостта е ситуирана на неголямо скалисто плато на хълма „ Крепок “ в югозападната част на Перник, сред кварталите „ Кристал “, „ Варош “, „ Дараците “ и местността на хълма „ Кървавото “.

Историците считат, че тя е основана след 809 година, когато кан Крум причислява към българските земи териториите на днешна София и покрайнините (803 – 814 г.). Археологически изследвания откриват, че земите, дълго време преди идването на кан Крум, са били заселени от траките, като на мястото на крепостта е съществувало неголямо тракийско населено място.

 Крепостта „ Кракра “ в Перник – една от най-големите в България

По време на ръководството на кан Омуртаг Перник се трансформира в гранична цитадела, ръководена от българските боляри и точно тогава са издигнати двойните стени и правоъгълните кули.

 Крепостта „ Кракра “ в Перник – една от най-големите в България

Административни, икономически, жилищни и религиозни здания изпълват вътрешността на твърдината, а двойните стени са подсилени от правоъгълните кули. В границите на крепостта съществуват шест църкви и параклиси, което дало съображение хълмът да бъде именуван и „ дребната Света гора “.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР