Разположен в подножието на Пирин планина, през последните години Банско

...
Разположен в подножието на Пирин планина, през последните години Банско
Коментари Харесай

Защо дигиталните номади избират масово наш курорт

Разположен в подножието на Пирин планина, през последните години Банско се трансформира в един от най-новите центрове за отдалечена работа в света.

Пристигайки за първи път в Банско, може да имате възприятието, че сте се пренесли в по-прости времена. Щъркели гнездят на телеграфните стълбове, баби със забрадки на главите клюкарстват под ябълковите дървета. Много от хората в града се придвижват с каруци, теглени от коне, показва BBC.

Над алените покриви на старовремските къщи се извисяват върхове на Пирин.

Това лято над 700 бизнесмени и хора на свободна процедура препълниха кафенетата на този недодялан град в Югозападна България с население от 10 000 души, а във въздуха се чуваха езици от иврит до японски. В постройка на централния площад млад немец възхваляваше достолепията на четиричасовата работна седмица пред претъпкана зала, а в локалния парк стотици цифрови номади следиха свои сътрудници, които говореха на разнообразни тематики - от изкуствен интелект до тактики за работа в здравния бранш.

Вече четвърта година Банско е хазаин на фест, празник на цифровите номади в света. Това събитие включва групови вечери и рафтинг, проведени от дребна войска доброволци.

Нарастващото население на Банско от цифрови номади е най-видимо по време на фестивала. Според Nomad List градът е " най-последователно разрастващият се център за работа от разстояние " в света през последните пет години. От 2018 година насам той е повишен с 231%, повече от Варшава, Мадрид и любимеца на софтуерните медии Талин.

Това наподобява ненапълно извънредно: изследванията сочат, че цифровите номади нормално избират крайбрежните градове (Лисабон, Барселона), островите и плажните дестинации (Мадейра, Канарските острови, Бали).

Защо от ден на ден хора се насочват към дребен планински курорт навътре в България? 

Историята стартира с Матиас Цайтлер, немски бизнесмен, който идва в Банско през 2016 година, до момента в който изследва местата, където да сътвори пространство за работа отвън офиса. Цайтлер е притеглен от естествената хубост на региона и преимуществата му: бърз Wi-Fi, достъп до разходки измежду природата и ниски налози - които, единствено 10% за физически и юридически лица. BBC показва, че налозите в Банско са измежду най-ниските в Европа. 

" Дойдохме тук през лятото с няколко другари, наехме къща и взехме решение, че това може да бъде положително място за работно пространство ", споделя Цайтлер. През 2016 година той открива първото пространство за взаимна работа в града, което се разраства бързо, а през 2020 година започва фестивалът на цифровите номади.

В момента в Банско живеят повече от 300 души, работещи от разстояние, като популацията се усилва по време на ски сезона. След като снеговете се стопят, горите, тюркоазените езера и върховете на прилежащия народен парк " Пирин ", включен в листата на ЮНЕСКО, оферират доста благоприятни условия за отдих навън.

" Хората в Банско харесват тази интернационална атмосфера ", счита Цайтлер. По думите му нарастващият брой на задграничните и смесени семейства в града - в това число украинските бежанци - основава мултикултурна атмосфера в учебните заведения. " Имаме един клас, в който има възпитаници от осем страни. Всички те приказват български ", показва той. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР