Разполага с много богата информация, по-голямата част от която все

...
Разполага с много богата информация, по-голямата част от която все
Коментари Харесай

Топ Разузнавач Най-Накрая Разкри: Ето Кой Е Истинският Поръчител На Убийството На Луканов!

Разполага с доста богата информация, по-голямата част от която към момента е секретна за обществото. Наскоро той той даде изявление пред кореспондент на „ ШОУ ”, а в този момент продължава с разкритията си, които са прелюбопитни:

- Г-н Василев, казвате, че персонално сте се познавали с Андрей Луканов, следили сте развоя на делата по убийството му. Има ли нещо, което към момента не е казвано за някогашния министър председател на България?

- С ръка на сърцето мога да кажа, че две от най-мрачните и злокобни фигури на прехода са Андрей Луканов и Иван Костов. Те имат
голям грях към българския народ за престъпния ни преход, в случай че мога по този начин да го нарека. Малко хора са познавали в елементи характера на Луканов и по тази причина доста му имаха вяра. Ще стартира с един незнаен факт за него. Министърът на външните работи на България Иван Башев имаше собствен, стоманен принцип за назначението на нови хора в екипа на неговото министерство. Начело на една доста способена комисия той организираше контролни изпити с претендентите за работа във Външно. В тази комисия взе участие и хасковлията Янчо Георгиев, тогавашен шеф на отдел „ Кадри ” в министерството, а по-късно и дипломат в Корейската демократична република. От него знам за стила и метода на Башев при подбора на фрагментите. Бил е стоманен, желал е познания и потвърдена преданост. Всички, които са започвали работа във Външно министерство, са се явявали на 6-7 изпита пред тази комисия. Кандидатите за дипломати е трябвало да потвърждават опит, познания, притежаване на езици и, както към този момент споделих, преданост. На тези изпити е трябвало да се яви и Луканов, когато приключва образованието си в Съюз на съветските социалистически републики и се връща в България. Препоръчан е на външния министър като „ мощно наш човек ”.

Най-вероятно Башев е имал някакви подозрения за неговите качества, тъй като го е подложил на този изпит, макар че Луканов е „ наследник на мощен татко ” който решавал проблемите му с едно махване на ръката. Луканов обаче не се явява на изпит пред комисията. Най-вероятно тъй като не е изучавал българската история, а и изобщо е нямал визия за политическите събития в страната. Той е учил география в Съветска Русия. Бил е наясно обаче какъв брой придирчив е Башев и че е можел да му пресече всичките мераци за присъединяване във властта, и по-точно за влизането му във Външно министерство. А да изиграеш подобен номер на Башев, да се изгавриш с един министър, по това време е било голям риск. И по тази причина, макар че е приключил „ Международни връзки ”, Луканов не е признат на работа в министерството, а е изпратен като външнотърговски представител, там където Башев няма думата. Така в действителност стартира пътят на Луканов в ръководството на България, с цел да стане един ден министър-председател. И да бъде разстрелян като куче. Всъщност, целият му политически живот водеше до подобен логически и драматичен край.

- Защо смятате по този начин?
- Не е загадка, че той беше сътрудник и на съветското, и на американското разузнаване. Работил съм по тези разработки и знам защо става въпрос. Тогава в отдела давахме по едно дежурство месечно и аз по цяла нощ съм следил американското посолство. Днес с чиста съвест мога да кажа, че тогава американците имаха доста положително мнение за Луканов.

Те умерено можеха да беседват с него по всички въпроси. И в същия този смисъл ще прибавя, че и връзката му с Горбачов по това време напълно не беше инцидентна. Разбирате защо става въпрос, а и аз не споделям някаква загадка. Това, че Луканов беше двоен сътрудник се знае от доста хора. Известен е и фактът, че Луканов е вербуван от съветското военно разузнаване, а в същото време е и подставено лице на американците. Те виждат, че той е предразположен, стартират да го ласкаят и той се заиграва с тях. В последна сметка се стигна до такава степен, че самият той към този момент не знаеше на кого тъкмо служи. Може би тук би трябвало кажа, че Луканов е расъл в затворено общество. Той не е ходил като всички нас на бригади, не е общувал с доста хора, не знае какво е физически труд и може би по тази причина не можа да оцени цената на парите. Дори като студент не е бил от най-хубавите, само че пък по тази причина постоянно е желал да господства. В разработките, които се правеха за него, има и подобен случай –още като възпитаник е вадил и размахвал револвер пред съучениците си. Хашлашка му работа. Но не е единствено това. Много кавги е правил и в Москва, само че всичките се прикриваха поради татко му. Лично аз го познавам като извънредно остроумен, със супер огромно самочувствие, привикнал нищо да не му се отхвърля. А и по какъв начин ще откажеш нещо на сина на Карло Луканов?! Той по тази причина демонстративно отказал и на Иван Башев да се яви на неговите изпити за познания и преданост. Тогава никой различен в България не можеше да си разреши такова нещо. Но Луканов го направи. Комисията строени чакат, а Луканов го няма. Но и Башев беше сериозен човек и отсича: „ За Луканов няма място във Външно министерство! ”.

По това веме даже и Тодор Живков не е посмял да опонира на Башев. Затова пък Луканов се набърка във външноикономическите търговски покупко-продажби на страната, а няколко години по-късно направи всичко допустимо

да съсипе стопанската система на България по най-брутален метод. В България демокрацията пристигна дружно с една престъпна приватизация, с унищожаването на селското стопанство и на стопанската система. Тук ще отворя една скоба и ще кажа, че Луканов беше идеологът на проекта РАН-ЪТ който целеше тъкмо това - тоталното разсипване на стопанската система ни. Никоя от някогашните социалистически страни не позволи това да се случи, само че те си нямаха Луканов.

- И Иван Костов винят за разсипването на родната стопанска система...
- Иван Костов е човек на Андрей Луканов. Аз персонално считам двамата за най-зловещите фигури на българския преход. И двамата са продажници. Неслучайно Иван Костов още като боец е изпратен на особено образование в Киев и най-вероятно също е бил вербуван от съветското военно разузнаване в групата на Луканов. Така че Иван Костов е можел да играе в левия тим на политиката, само че Луканов му подрежда да играе в десния, включва го като лидер в листата на Съюз на демократичните сили - Пловдив. Въпреки че пловдивчани не желаят и да чуят за Костов, Луканов го издърпва напред в редиците. Това, съгласно мен, е една от огромните неточности на Луканов. Другата му огромна неточност е, че раздаде парите на 151 семейства по лист, като беше сигурен, че един ден ще му ги върнат. Но по-голямата част от тези пари попаднаха в необразовани хора, спортисти с мускули, които ги пропиляха за коли и за дами. И когато Луканов потърси назад парите си от тези новобогаташи, те взеха решение, че е по-добре да го гръмнат. Преди гибелта си той ги е заплашвал, че ще потърси подпомагане от Щатите и се мъчеше да вкара някакъв ред в тези свои вземания, само че не съумя да реализира нищо. Така изпусна духа от бутилката и се стигна до ликвидирането му. Запознат съм с делото, което се водеше против упрекнатите в убийството му украинци. Да, украинците, може и да са убийците, само че кой им заплати, с цел да го създадат.

Единият от бранителите на украинците беше един мой другар юрист Любчо Панайотов, лекар на науките, учител. Другият беше докторът на науките Стефан Александров и третият – известният Марин Марковски. Любчо Панайотов е един доста интелигентен и образован мъж, работил е в „ Стопанска милиция ”, доста прецизен и находчив македонец. Той търсеше поръчителите измежду богатите българи. Съветваше се с мен като експерт по проблемите на сигурността. Моето мнение съответства с неговото - поръчителите на убийството на Андрей Луканов са едни от най-богатите българи, а не руснаци, както беше първичната версия.

Един от подозираните за това беше Илия Павлов.

Призоваваха го две-три години като очевидец по делото, само че той не се явяваше и се укриваше. В призовките пишеше, че на посочения адрес не живее подобен човек. Благодарение на Панайотов той беше открит и доведен в правосъдната зала в един петъчен ден. Разпитваха го и тримата юристи на руснаците. После Любчо показа с мен, че не е очаквал могъщият Илия Павлов да бъде толкоз слаб и беззащитен на делото. Той мънкал от самото начало, давал спорни показания, оплитал се в лъжите си в опитите да се отбрани.

След като завърши делото, Илия Павлов е изведен в коридора от защитата си. Там го нападна телевизионната кореспондентка Миролюба Бенатова и му задава непосредствено един въпрос, от който Илия Павлов губи схващане и пада в коридора. Гардовете му небрежно го изнасят на ръце.

- Какъв е бил този въпрос, та Павлов чак да загуби схващане?
- Знам го от Любчо. Тя му споделила: „ Г-н Павлов, от това, което казахте пред съда и от пледоарията на юрист Панайотов оставам с усещането, че вие сте един от поръчителите на разстрела на Луканов. Какво ще кажете? ”... Два дни по-късно, в неделя, беше погубен и един украинец, обвързван с убийството. Смятам, че и този разстрел беше осъществен за прикриване на следите по убийството на Андрей Луканов. Нека в края на изявлението единствено да прибавя, че в предходната обява съм позволил една техническа неточност – ген. Гоцев беше потенциал на родното Централно разузнавателно управление на САЩ, а не на американското. И изрично удостоверявам – Манджуков е сътрудник на Второ основно ръководство на Държавна сигурност.

Едно изявление на Тодорка НИКОЛОВА
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР