Разпитите се оказаха работни срещиГлавният прокурор разговаря с новите началници

...
Разпитите се оказаха работни срещиГлавният прокурор разговаря с новите началници
Коментари Харесай

Рашков и Кутев лъжат хората

Разпитите се оказаха работни срещи
Главният прокурор беседва с новите началници на ДАНС и ГДБОП, предложения и служебния вътрешен министър

Нужни са общи старания против престъпността

Изказванията на Бойко Рашков - длъжностен вицепремиер и вътрешен министър и Антон Кутев - представител на служебното държавно управление, че новите шефове на ДАНС Пламен Тончев и на ГДБОП Калин Стоянов са привикани на разпити в прокуратурата се оказаха неистина. Кутев даже дефинира “призоваването” като заплашване на основни чиновници в спецслужбите.

А истината е, че през днешния ден основният прокурор Иван Гешев одобри в Съдебната палата поредно и ръководителя на ДАНС, и новия шеф на ГДБОП по тяхна самодейност. На работната срещата с Пламен Тончев са участвали и заместител основните прокурори Даниела Машева и Пламена Цветанова.



Последва и среща на основния прокурор с новия шеф на ГДБОП основен комисар Калин Стоянов.

Акцент в диалога им е било продължение на взаимоотношението сред институциите в битката против престъпността и корупцията, както и отбраната на националната сигурност. Гешев е изразил убеденост, че ще бъде продължена и трайно откритата процедура сред Прокуратурата на Република България (ПРБ) и ДАНС по противопоставяне на нарушаванията, свързани с политическите права на жителите.

На идната работна среща основният прокурор и новият началник на антимафиотите са разискали продължение на взаимните дейности по сполучливото противопоставяне на проведената престъпност, прането на пари и битката с тероризма.

Днес Гешев изпрати и до Бойко Рашков писмо, в което го кани на работна среща. Подобна покана към този момент един път е била отказана от вицепремиера и вътрешен министър за присъединяване в прокурорска конференция предходната седмица.

“С оглед нуждата от продължение взаимоотношението сред изпълнителната и правосъдната власт, в частност Прокуратура на Република България и Министерство на вътрешните работи, бих се радвал да проведем работна среща”, написа Гешев на Рашков и показва убеденост, че “само с общите старания на обособените управляващи, могат да бъдат реализирани мечтаните от българските жители резултати, а точно дейно противопоставяне на престъпността.”

Източник от Съдебната палата разяснява пред “Труд”, че няма нищо по-нормално от работните срещи на управлението на прокуратурата с вътрешния министър и шефовете на ДАНС и ГДБОП, а щеше да е извънредно обезпокоително, в случай че няма такива срещи.
Бойко Рашков, вицепремиер и вътрешен министър:


“От прокуратурата незабавно са призовали новия ръководител на ДАНС Тончев на разпит, само че не разбрах за по кое време - за през днешния ден или за утре”. Това заяви късно вечерта във вторник Бойко Рашков в телефонно изявление за уеб страницата “Бърд”. И продължи: “Освен това, още през днешния ден, когато встъпи в служба новият шеф на ГДБОП, за на следващия ден са призовали този човек. Млад човек, деятелен човек, който аз съм подбрал от тези претенденти, които имаше. И още за утрешния ден го приканват, както приканват и други чиновници...”
Антон Кутев, представител на служебното държавно управление:


“На разпит в прокуратурата бяха извикани новият шеф на ГДБОП тъкмо два дни откакто беше назначен, както и новият ръководител на ДАНС на идващия ден, откакто беше назначен...”, разгласи представителят на служебното държавно управление Антон Кутев пред публицисти в министерския съвет през днешния ден. И добави: “Ние поддържаме всички старания да се преследват отговорните съгласно закона, само че сме разтревожени от опита да се сплашват основни чиновници на службите за сигурност, както и да се забавят или осуетяват инспекции в системата на вътрешните работи...”
Сийка Милева, представител на основния прокурор:


“Не ме карайте да разясня неистинен изказвания, изказани от политическо лице в предизборната конюнктура. Прокуратурата не може да спре да работи, единствено тъй като на някой не му харесва това”. Така представителят на основния прокурор Сийка Милева разяснява пред Българска телеграфна агенция изказванията на Бойко Рашков. Милева съобщи, че прокуратурата няма да разреши да бъде въвлечена в политически борби. И че държавното обвиняване прецизно ползва закона, чака взаимоотношение от всички правоохранителни органи в битката с престъпността, тъй като това е в полза на българските жители.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР