Разпитите им са продължили цял ден, но съставените протоколи са

...
Разпитите им са продължили цял ден, но съставените протоколи са
Коментари Харесай

Единият от капитаните на задържаните кораби каза, че не знае в какво е обвинен

Разпитите им са траяли през целия ден, само че формираните протоколи са напълно на румънски.

" Нормално се държаха, не е имало ексцесии, разпитваха ни цяла нощ до 5 часа сутринта. Имаме протоколи, имахме юристи. Служебният юрист ми даде най-лошия вид - до 100 000 лева санкция и конфискация на кораба.

 

И различен път е имало стълкновения сред наши и румънски кораби, разяснява още капитанът. Към момента не е ясно какво ще се случи с корабите, като при освобождението на моряците румънците декларирали, че през седмицата ще изпратят протокол за запориране на плавателните съдове.

 

" Надявам се да се договорят да ни пуснат корабите, с цел да можем да съществуваме - на мен и сътрудника къщите ни са заложени поради това, всеки месец внасяме по 1000 лева в банката ".

 

Той разяснява, че реакцията на българските институции този път е била извънредно съответна. Попитан обаче за какво риболовците желаеха оставката на шефа на ИАРА Ваня Стаматова, Петров изясни: " Тя с нейното изявление сподели, че е неподготвена за Европейския съюз. Не може правист, който е учител, да се изрича, че има румънски води, че слагаме румънското и българското право пред европейското. Откакто е шеф на ИАРА не е разговаряла с нито един риболовец ".

В " Денят стартира " юристът по морско право Димитър Димитров разяснява, че няма никакви учредения за арестуването или конвоирането българските кораби и екипажите им, тъй като като страни членки на Европейски Съюз, България и Румъния имат еднакъв достъп до водите. Освен това - в изнесените до момента данни за акцията по задържането на корабите на никое място не става дума за противозаконен улов, уточни Димитров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР